Van ridders tot ruimtevaart

Gespreksonderwerpen

In dit thema met de naam “Van ridders tot ruimtevaart”, hebben we het over het dagelijks leven van mensen door de geschiedenis heen. We leggen hierbij het accent op de Middeleeuwen. We hebben het over kastelen en boerderijen en over hoe steden ontstonden. We hebben het ook over vervoersmiddelen door de tijd heen: zelfs over ruimteschepen. Technische ontwikkelingen volgen elkaar snel op.

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Welke dingen zijn daar anders dan nu? Hoe ziet jullie ideale stad eruit? Welke gemeenschapsgebouwen zoals scholen, kerken en bibliotheken zijn daar en waarom? Welke avonturen zouden jullie er meemaken?

Boeken

Avonturen van de dappere Ridster
Janneke Schotveld
Van Holkema en Warendorf

Avonturen van de dappere ridster is een bundel vol spannende en grappige verhalen over een heldhaftig meisje dat ontsnapte leeuwen terugbrengt naar de dierentuin, tasjesdieven in de kraag vat, bakkers uit bomen haalt en loslopende standbeelden terug op hun sokkel zet. Met originele illustraties van Zilveren Penseel-winnares Milja Praagman. Om voor te lezen vanaf zes jaar en zelf te lezen vanaf acht jaar.

Andre het astronautje

André het astronautje
André Kuipers en Helen Conijn
Uitgeverij Moon

Kleine André vindt de maan heel mooi. Elke dag kijkt hij ernaar. Overdag is de maan grijs, maar ’s nachts is hij geel. ‘Waarvan is de maan eigenlijk gemaakt?’ vraagt hij aan muis. ‘Van diamant? Of van kaas misschien?’ André zou er weleens een hapje uit willen nemen…

Professor Breinstein – De Ridders
Sarah Devos en Heleen Brulot
Uitgeverij Lannoo

Alles wat je altijd al wilde weten over de ridders met feiten, humor en heel veel tekeningen Dit keer vertellen professor Breinstein en zijn konijn je alles wat je nog niet wist over de ridders. Van de wapens die ze gebruikten tot de kastelen waar ze woonden, van toernooien en steekspelen tot bedevaarten en kruistochten, van feesten tot doodgewone werkdagen. Wie mocht ridder worden en wie niet? Hoe zag een veldslag er precies uit? En een hofhouding? Heb je ooit van de slag bij Hastings gehoord? Of van de Magna Charta? Wist je dat ridders een kommetje water op de grond zetten om te achterhalen of er tunnels onder het kasteel werden gegraven? Waarom draaien wenteltrappen in kastelen altijd naar rechts?

Large Cover Image

De ruiter in het woud
Hans Petermeijer, Iris Boter, Anneriek van Heugten
Uitgeverij Delubas

Maarten leeft in de middeleeuwen. Hij woont met zijn moeder in het Noorderwoud. Als hij daar naar kruiden en paddestoelen op zoek is, ontdekt hij een loslopend paard en een gewonde ruiter. Dat is voor hem het begin van een spannend avontuur, waarin hij een heel belangrijke rol zal gaan spelen, omdat hij een brief naar de hertog moet gaan brengen. Dit boek is deel van een serie ‘Samenleesboeken’*, waarvan de andere delen achter in het boek kort beschreven worden. Ook staan er tips over hoe het samen lezen in zijn werk gaat. Van tijd tot tijd, wordt aan de lezer(s) een vraag gesteld, die vooral de fantasie moet prikkelen, want concrete antwoorden worden niet aangereikt. Een spannend verhaal, dat zeker veel (samen)leesplezier zal opleveren.

Spellen

Bordspellen

Carcassonne Junior

Carcassonne Junior
Carcassonne Junior is een bewerking van het bekende basisspel Carcassonne.
Je legt landtegels aan elkaar en als jij als eerste al jouw speelstukken op het landschap hebt gezet,
heb je gewonnen.

Stratego Junior

Stratego Junior
Word aanvoerder van een middeleeuws fantasieleger met ridders, prinsessen… en zelfs draken!

Zig & Zag Bordspel

Zig & Zag bordspel
Zig en Zag storten met hun ruimteschip in een maïsveld neer. Daarbij verliezen ze 12 bijzondere voorwerpen. Deze moeten ze verzamelen, voordat ze naar huis kunnen vliegen.  In dit coöperatieve en communicatieve spel beweeg je magnetische speelstukken over beide kanten van het speelbord door het labyrint. Werk goed samen, want meestal weet maar één van jullie waar de weg naartoe leidt. Maar pas op, de tijd loopt…

De Ontembare Stad

De Ontembare Stad
In de Ontembare Stad vertegenwoordigen spelers verschillende ridderodes, die proberen zoveel mogelijk prestige te behalen met het opbouwen van een stad. Die stad bestaat uit verschillende gebieden, verdeeld in drie ringen rondom het centrum.

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Archeon logo

Archeon
Bezoek het kamp van de jagers verzamelaars. Via de eerste boeren loopt je verder door het park en kom je uit bij het hunebed uit de trechterbekercultuur. Zwerf door de prehistorie  en waan je vervolgens in de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen…

Slot Loevestijn
Het Slot is tegenwoordig een museum met een rijke geschiedenis. Het slot is rond 1360 in opdracht gebouwd door ridder Van Horne. Het deed dienst als woonhuis. Later werd het een gevangenis. Het bekende verhaal van Hugo de Groot speelt zich hier af. Hugo de Groot, pionier van het volkenrecht, is namelijk ontsnapt in een boekenkist. Op de site leest u er veel meer informatie over.

Muiderslot
Wie was de vijand, hoe herken je hem en hoe kon je het kasteel verdedigen? Dat was nog niet zo gemakkelijk. Het Muiderslot was heel slim gebouwd, met lastige trappen en doodlopende gangen. En met uitgekiende verdedigingsconstructies. Ontdek dit en nog veel meer zelf in het

Ridderspektakel
Het Middeleeuws ridderspektakel laat het leven van een ridder uit de middeleeuwen zien met indrukwekkende riddertoernooien, oude ambachten worden gedemonstreerd en er is een middeleeuwse markt.

Eise Eisinga Planetarium
Breng een bezoek aan het oudst werkende planetarium ter wereld in het Eise Eisinge Planetarium in Franeker. Naast een uitleg in de planetariumkamer kunnen kinderen met een speurtocht het museum bezoeken. Daarnaast zijn er wisselende exposities en beschikt het museum over een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond.

het begin museum sonnenborgh


Sonnenborgh

Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden.

het begin museum planetron

Planetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar).

page title

Artis
Maak een reis door het zonnestelsel in het 3D planetarium van Artis!
In de koepel worden er dagelijks films vertoond die gaan over de ruimte of over al het mooie leven op aarde. Kijk op de site voor het programma.