+

Aziaten / Tips voor thuis

 

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Aziaten -voornamelijk China- en de VOC van Nederland. Over Confucius, de grote levensbeschouwingen op aarde, rijst en Chinees eten, de opiumhandel en drugs in het algemeen, bedreigde diersoorten, mensenrechten, Tibet, draken, buskruit en andere Chinese uitvindingen, het communisme & kapitalisme, oosterse geneeswijzen en Azië en Nederland nu. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen en bij het werelddeel Azië? Hoe kijkt u tegen drugs aan? Wat vindt u van experimenteren? En uw kind? Hoe zou u willen dat uw kind met drugs omgaat?

 

BIJBELVERHALEN

Genesis 12(Abram en Sarai)
Genesis 13 en 14(Lot en Abram)
Genesis 15-16(Abrams visioen en de geboorte van Ismael)
Genesis 17(Verbond tussen God en Abraham)
Mattheüs 1 en 2, Marcus 1, Johannes 1(Vergelijk Kerstverhalen)
Genesis 18 en 19(Sodom en Gomorra)
Genesis 22(Abraham op de proef gesteld)
Daniël 1(Daniël in Babylonië)
Daniël 2(De droom van Nebukadnessar)
Daniël 3: 1-30(Daniël en zijn vrienden in de brandende oven)
Daniël 4 (Nebukadnessars gestraft voor zijn gedrag)
Daniël 5 (Daniel legt koning Belsassar een boodschap van God uit)
Daniël 6(Daniël in de leeuwenkuil)
Daniël 7 (Daniëls visioen)
Openbaring 12(De vrouw en de Draak)
Openbaring 13 (Het Beest)
1 Samuel 17 (David en Goliath)
Rechters 4 (Debora en Barak)
Rechters 14 en 15 (Simson)
Mattheüs 20: 1- 16 (De arbeiders in de wijngaard)
Mattheüs 25: 14-30 (Gelijkenis van de talenten)
Lucas 15: 11-32 (De verloren zoon)
Genesis 7, 8 en 9 (De ark strandt op bergen)
Exodus 19 en 20(Tien geboden gekregen op berg Sinaï, ook Horeb genoemd.)
Mattheüs 5 t/m 8 (Bergrede)
1 Koningen 18 (Elia op de Karmel)
Genesis 43 (44 en 45)(Graan kopen in Egypte)
Leviticus 23: 1-14 (Feest van het Ongedesemde Brood of Pesach)
Leviticus 23: 15-22 (Wekenfeest of Sjavoeot)
Leviticus 23: 23-25 (Joods Nieuwjaar of Rosh Hasjana)
Leviticus 23: 26-32 (Grote Verzoendag of Jom Kipoer)
Leviticus 23: 33-44 (Loofhuttenfeest of Soekot)
Spreuken 11 (Wijze uitspraken)
Ester 1 en 2 (Ester wordt koningin)
Ester 3, 4 en 5 (Dreiging voor de Joden)
Ester 6 t/m 10 (De val van Haman; Poerimfeest)
Exodus 1 (Kindermoord te Egypte)
Mattheüs 2(Kindermoord ten tijde van Jezus’geboorte)
Johannes 5: 1-18 (Jezus geneest een zieke bij Betzata)
1 Korintiërs 12 (Gaven van de Geest)
Lucas 9: 1-9 (Uitzending van de apostelen)

 Boeken

 

aziaten boek drakenhoeder

Drakenhoeder
Wilkinson, C

Het Oude China. Han Dynastie. Een slavenmeisje redt het leven van een oude draak en weet met hem haar wrede baas te ontvluchten. Achtervolgd door een meedogenloze drakenjager maken het meisje en de draak een reis vol gevaren dwars door China. Ze hebben een geheimzinnige steen bij zich die beschermd moet worden. Dit is het verhaal van een jong slavenmeisje dat geloofd dat ze het niet waard is een naam te dragen, maar dat in zichzelf de moed en de kracht vindt om deze levensgevaarlijke reis te maken – en te doen wat er gedaan moet worden.

aziaten boek ontdekking china

De ontdekking van China
van der Putten, J.

De ontdekking van China is het eerste uitgebreide informatieve boek voor de jeugd over het hedendaagse China.
Rabban, 15 jaar, bezoekt voor de eerste keer China, zijn geboorteland, waar hij als adoptiebaby vandaan komt. Zijn Chinese gids Meester Kong en diens kleinzoon Yang reizen samen met Rabban door China en vertellen hem over de Chinese maatschappij, cultuur, geschiedenis en over hun leven. En behalve over China komt Rabban ook onverwachte dingen over zichzelf te weten.

Films & Zo

 

aziaten film mulan

Mulan
Een dapper meisje, Mulan, ontdekt dat haar oude vader het bevel heeft gekregen om China te verdedigen tegen de Hunnen. Moedig vermomt Mulan zich als man en neemt de plaats van haar vader in in het Keizerlijke leger. Met behulp van haar grappige drakevriendje Mushu en de gelukskrekel Kricky probeert Mulan het respect te krijgen van haar medesoldaten en hun knappe bevelhebber Shang. Haar avonturen bereiken hun hoogtepunt tijdens een veldslag waar de eer van haar familie en het lot van de keizer en heel China in haar handen liggen!

aziaten film kung fu panda

Kung Fu Panda
Po is groot, een beetje onhandig en een heel enthousiast type, en een grote fan van een bijzondere vechtsport, het geheimzinnige kungfu. Daar droomt hij van tijdens zijn werk in de bamiwinkel van zijn ouders. Dan gebeurt er iets totaal onverwachts: Po wordt door een onbegrijpelijk toeval verkozen tot leerling bij de vermaarde kungfuleraar meester Shifu. Opeens werkt Po zich in het zweet naast zijn idolen Kraanvogel, Tijger, Mantis, Aap en Adder. Meester Shifu, de belangrijkste trainer in de wereld van het kungfu, geeft de onelegante Po gelukkig wat extra aandacht.

Dan komen de leden van het kungfugezelschap er achter dat de verraderlijke sneeuwluipaard Tai Lung naar hen op weg is. Dat voorspelt niet veel goeds! De enige die het gezelschap kan redden van die gevaarlijke Tai Lung is de vriendelijke reuzenpanda Po. Kan Po zijn droom, kungfumeester worden, nu verwezenlijken? Po gaat er met hart en ziel tegenaan, en met zijn volle gewicht. Dan ontdekt hij een van belangrijkste principes van het duizenden jaren oude kungfu: je zwakheden zijn tegelijkertijd ook je sterke punten…

 

 

Online Spellen

 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over het lichaam.

 

 

Bordspel

 

aziaten spel bord schaken

Schaken
De oervorm van het schaakspel is duizenden jaren oud, waardoor er niet veel bekend is over het ontstaan en de vroegste geschiedenis. Het woord schaak is afkomstig van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. Ook het woord mat is Perzisch (maata), dat versteld raken betekent. De oudste herkenbare versie van schaken stamt waarschijnlijk uit het zesde-eeuwse Oost-Perzië, nu Noord-India en staat bekend als chaturanga, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten.

aziaten spel bord go

Go
Go wordt gespeeld op een bord met 19×19 lijnen die samen 361 kruispunten vormen. Het spel begint met een leeg bord; beide spelers hebben de beschikking over een voldoende aantal stenen. De speler die begint, heeft zwart, zijn tegenstander wit. Om de beurt doet elk van de spelers een zet op het aanvankelijk lege bord door een steen (rond, lensvormig) op een nog onbezet kruispunt te plaatsen. Een eenmaal gezette steen kan niet meer verplaatst worden, hoewel hij in het verloop van het spel wel door de tegenstander geslagen zou kunnen worden. Het bord wordt dus tijdens het spelen steeds voller.

aziaten spel bord khan

Khan
Het Mongoolse rijk strekt zich uit van Oost Europa via Azië naar de Grote Oceaan. Het was (en is) het grootste aaneengesloten rijk in de geschiedenis.
De Grote Khan regeert vanuit de hoofdstad Karakorum. Hij stuurt zijn beste generaals op pad om meer gebieden te veroveren voor de leider van de Mongolen.

aziaten spel bord samurai

Samurai
De Japanse samurai zijn onverbrekelijk verbonden met moed, onverbiddelijke trouw en innerlijke harmonie. In het Japan van de samurai heersten 3 krachten: die van de adel, de monniken en de rijstboeren. Wie wilde slagen, moest één van deze krachten achter zich weten. Maar om het spel te winnen is de relatie tot beide andere partijen minstens zo belangrijk!

aziaten spel bord siam

Siam
Siam, 1874. De konig von Siam, Rama V. Phra Maha Chulalongkorn, is gecharmeerd door het westerse gedachtegoed en wil het land moderniseren. De door hem aangekondigde hervormingsmaatregelen stoten echter op heftige weerstand van de Hoogadel en aldra ontstaat er achter de schermen een machtsstrijd tussen de Lao uit het noorden, de Maleisiërs uit het zuiden en de koningsgezinden. Ondertussen wordt de vrijheid van het land bedreigd door de oprukkende invloed van de Europese grootmachten Engeland en Frankrijk.

Uitjes

 

aziaten museum corpus lichaamCORPUS
Het lichaam is de basis van álles, maar hoe werkt dit ingenieuze CORPUS eigenlijk?

Maak in het 5D-harttheater een duizelingwekkende reis als rood bloedlichaampje en ontdek in de hersenshow de spectaculaire werking van het menselijk brein. Hoe reageren je darmen op een broodje kaas? Wat gebeurt er als je niest en waar op je tong proef je suiker of juist zout? Antwoord op deze en duizend andere vragen vind je tijdens die opmerkelijke ontdekkingstocht voor jong en oud bij CORPUS ‘reis door de mens’. >http://www.corpusexperience.nl/

aziaten museum utropiaUtropia
Utropia is een overdekte tuin van een vierkante kilometer groot. In de tuin staan allerlei tropische planten (zelfs vleesetende planten) en er vliegen exotische vogels rond. Er zijn bijvoorbeeld toekans en veel verschillende papagaaiensoorten. Kinderen kunnen er een speurtocht maken en spelenderwijs leren over de flora en fauna in het park. >http://www.utropia.nl

aziaten uitje park oikos

Park Oikos
Park Oikos zit vol spannende en dappere bewoners, die wachten op bezoek. In dit educatieve familiepark vind je een Drakenwereld met levensechte draken. En binnenkort komen er echte wolven naar Ruinen! Een educatief familiepark vol verrassingen.Koning draak is 3,5 meter groot en de grootste draak in Park Oikos. In de Drakenwereld zette in 2009 de eerste draak voet aan de grond in Ruinen. Steeds meer draken zijn gevolgd, want in Park Oikos wordt de werelddrakenvergadering gehouden. Een vergadering die 30 jaar duurt en maar eens in de 300 jaar plaatsvindt.  >http://www.parkoikos.nl/

aziaten museum volkenkundeMuseum Volkenkunde
Een dagje Museum Volkenkunde is deze zomer voor jong en oud een ware belevenis! Breng een bezoek aan de spannende interactieve gezinstentoonstelling Op Expeditie; maak kennis met legendarische expeditieleiders van toen en nu en ontdek of jezelf geschikt bent om op expeditie te gaan. >http://www.volkenkunde.nl/

aziaten museum wereldmuseumWereldmuseum
Het vernieuwde Wereldmuseum Rotterdam heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met maar liefst 1.800 topstukken uit Azië, Oceanië, Amerika, het islamitisch cultuurgebied en Afrika. Alle kunstartikelen komen uit de eigen collectie. Het thema spiritualiteit is de rode draad van de presentatie. Naast het hoge informatieve gehalte vinden jong en oud amusement in film, dans, muziek en theater. >http://www.wereldmuseum.nl/