De wereld in de toekomst

Gespreksonderwerpen

In dit thema kijken we naar steden, zowel boven de grond als onder de grond. Hoe werkt onze riolering?  We leren over steden in de geschiedenis, over steden op verschillende plaatsen in de wereld en we zien overeenkomsten en verschillen. En we kijken hoe dieren samen leven in de natuur. Ook bestuderen we de wortels van planten, hun fundament waarmee ze stevig in de aarde staan. Met deze bagage ontwerpen we onze eigen ideale, toekomstige stad.

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Hoe ziet jullie ideale stad eruit? Hoe leven de mensen daar met elkaar? Weke dieren wonen er? Wat is er aan natuur? Welke technieken kun je er zien en wat is hét vervoersmiddel van de toekomst?

Boeken

Mijn broer de robot
James Patterson
Uitgeverij Clavis

Sammy Hayes-Rodriguez is een buitenbeentje. En dat wordt alleen maar erger wanneer hij van zijn geniale moeder een sprekende, wandelende robot mee naar school moet nemen. Een robot met de naam E. Sammy is gewend aan robots: zijn hele huis loopt er vol mee, maar deze robot denkt niet alleen dat hij Sammy’s broer is … hij is ook een nóg grotere nerd dan Sammy zelf. Is E Sammy’s ticket naar Loserstad? Of kan hij bewijzen dat het cool is om raar te zijn? En wat voor geheim houdt E achter? Zet je schrap, want dit wordt een duizelingwekkend avontuur!

Large Cover Image

Hut Hok Huis
Aleksandra Machowiak, Daniel Mizieliński, Greet Pauwelijn
Uitgeverij Hasselt

Kijkje in ruim dertig ongewone huizen overal ter wereld. Zo zien we hoe architecten een vlinderhuis in Engeland en een rupshuis in Japan bouwden. Met vele kleurentekeningen. Ook het perspectief van de architect komt in dit boek duidelijk naar voren.

Large Cover Image

Een buurt is meer dan huizen
Jennifer Moore-Mallinos, Gustavo Mazali
Uitgeverij Rebo Productions

Een buurt is meer dan alleen een paar huizen gebouwen. De mensen die er wonen, maken het verschil. De hoofdpersoon is een meisje die graag iets wil betekenen voor haar buurt.

Large Cover Image

Het grote boek van Akimbo in Afrika
Alexander McCall Smith, Hugo van Look, Maria Postema
Uitgeverij van Goor

Drie verhalen over Akimbo. Hij woont in Afrika. Zijn vader werkt in een wildpark en soms mag Akimbo met hem mee.

Auto’s, treinen & vliegtuigen
Clive Gifford
Uitgeverij Gottmer

Zoek je een mooie encyclopedie van voertuigen? ‘Auto’s, treinen & vliegtuigen’ is perfect voor kinderen die gek zijn op techniek en transport. De encyclopedie van alle vaar- en voertuigen. Zet je schrap voor een geweldige rit door de wereld van alles wat rijdt, vaart en vliegt!

Spellen

Bordspellen

We hebben spelen die specifiek aansluiten bij dit thema van de middenbouw voor u op een rij gezet. Naast bordspelen hebben we binnen dit thema ook een smartgame toegevoegd om het ruimtelijk inzicht en logische denken van kinderen te vergroten.

Het is een treinavontuur dat de speler dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen kaarten met verschillende types treinwagons, die het mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord-Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op bestemmingskaarten met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen. ticket-to-ride

Machi Koro

Je bent in dit mooie familiespel verkozen tot burgemeester. Gefeliciteerd! Helaas hebben je burgers een aantal grote eisen: ze willen banen, een pretpark, een paar kaas fabrieken en misschien zelfs wel een radiotoren. Aaai, dat wordt een lastige opdracht! Gewapend met een dobbelsteen en je droom, moet je Machi Koro laten uitgroeien tot de grootste stad in de regio. Machi-Koro

River Dragons - Bordspel

Bouw bruggen en spring van de ene naar de andere plank om als eerste de Mekongrivier over te steken. Blokkeer je tegenstander, spring over hem heen of gebruik zijn planken om als eerste aan de overkant te zijn! river-dragons-bordspel

Roadblock – Smartgame

Een smart game voor jong en oud wat het ruimtelijk inzicht en logisch denken vergroot. Sluit de wegen af en voorkom dat de autodief kan ontsnappen uit de stad. Uren speelplezier met 80 spannende missies. Roadblock

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Afbeeldingsresultaat voor Spoorwegmuseum utrecht

Maliebaanstation in Utrecht
Ontdek het verhaal achter 175 jaar spoorwegen in Nederland.
Bekijk mooie -en historische treinen en kom in de schoenen te staan van de allereerste
machinisten of ervaar het luxe van het reizen met de Oriënt Express.

Nationaal Modelspoor Museum Sneek
Modeltreinen waren in het begin slechts bedoeld als speelgoed. Ze waren van blik met een opwindmotor en reden pas later op elektriciteit. Het museum heeft een flinke collectie van die oude treinen. In de loop der jaren werden de treinen steeds meer een exacte kopie van de werkelijkheid. Ze waren zo mooi dat ze een verzamelobject werden, leidend tot vele collecties. Het museum bezit een aantal van die verzamelingen, met verschillende thema’s, in verschillende schalen en tijdperken.

Het Nederlands Watermuseum
Het Watermuseum is een interactief museum over alle aspecten van water, gevestigd in de oude Begijnenmolen uit de 15e eeuw, gelegen aan de Sint Jansbeek in het monumentale park Sonsbeek. Een écht doe-museum waar je van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld. Een spetterend dagje uit voor het hele gezin!

Maritiem Museum

Maritiem Museum Rotterdam
In het museum ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.