Egyptenaren

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Egyptenaren en de eerste bewoners van Nederland, het woestijnklimaat, de Nijl en rivieren in Nederland, piramides, de Egyptische goden en ons eigen geloof, Afrika vroeger en nu. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen? De Egyptenaren bouwden piramides omdat ze geloofden in een leven na de dood. Hoe ziet volgens u de hemel eruit  en wat denkt uw kind daarover?

Boeken

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Egyptenaren
Sarah Devos
Uitgeverij Lannoo

Reis met Professor Kleinbrein naar het Egyptische Rijk en ontdek alles over de machtige bouwwerken, de mummies, alle goden en godinnen en het dagelijkse leven. Waarom was de Nijl zo belangrijk in het leven van alle Egyptenaren? Weet je dat een piramide alleen diende om de farao in te begraven en dat er dus niemand in woonde?Hoe lang denk je dat het duurde om zo’n piramide te bouwen? Snap jij waarom rijke Egyptenaren soms een kegeltje van was boven op hun hoofd lieten smelten? En had jij al gehoord dat Toetanchamon nog maar negen jaar was toen hij farao werd? De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel grappige tekeningen!

Julius Zebra 3 - Ellende met de Egyptenaren

Julius Zebra 3- Ellende met de Egyptenaren
Gary Northfield
Uitgeverij Luiting-Sijthoff

Julius Zebra reist met zijn vrienden naar het oude Egypte. Daar wordt hij aangezien voor een Paardengod en als koning behandeld. Tot één van zijn vrienden een juweel steelt en zo een vloek uitroept over het stel. Als dat maar goed komt…
Het verhaal zit boordevol wonderlijke weetjes en feiten over het oude Egypte.

Tijdlijn van alles
Auteur: Diversen
Van Holkema & Warendorf

Tijdlijn van alles is een verbluffend mooie visuele encyclopedie met duizenden fantastische feiten voor nieuwsgierige jongens en meisjes vanaf 9 jaar.

egyptenaren boek goud farao

Het goud van de farao
Teng, Tais

Mark en Wendy zijn samen met de Romeinse rechter Apuleius via een tijdspiegel terecht gekomen in Egypte. Met enkele grafrovers proberen ze goud te stelen uit een graftombe. Daarvoor verslaan ze de doodsvogel die het graf bewaakt. Angstig voor de magie en onverwachte dingen die in de grafkamer gebeuren, vluchten ze terug naar het dorp aan de Nijl. Een inspecteur daar blijkt ook een tijdreiziger te zijn, maar hij komt uit een latere tijd dan die van Mark en Wendy. Bij volle maan, als Mark in een weerwolf verandert, overmeesteren ze hem en kunnen ze uiteindelijk terug naar huis in hun eigen tijd.

Films & Zo

egyptenaren film cleopatra astrix

Asterix – Missie Cleopatra
Egypte, onder het bewind van Cleopatra, is onder heerschappij gevallen van het Romeinse rijk. althans, dit beweert Caesar . De mooie en trotse Cleopatra laat deze opmerking niet op zich zitten en gaat met hem een weddenschap aan. als het haar lukt om binnen drie maanden een prachtig paleis te bouwen in het midden van de woestijn, zal hij publiekelijk toegeven dat het Egyptische volk het grootste is van alle volkeren. voor deze bijna onmogelijke taak neemt Cleopatra de beste architect van Alexandrië aan, Numérobis. als hij deze opdracht klaarspeelt, zal ze hem overladen met goud en geschenken. Zo niet; wordt hij voor de krokodillen geworpen. Numérobis roept de hulp in van Asterix & Obelix. Ook hun trouwe vriend, druïde Panoramix, de brouwer van de onoverwinnelijk makende toverdrank zal zijn steentje bijdragen. Echter haalt Amonbofis, de vaste architect van Cleopatra, alles uit de kast om onze vrienden te dwarsbomen. Iets wat hij uiteraard beter niet kan doen…

egyptenaren film buddies

Treasure buddies
Budderball, B-Dawg, Rosebud, Buddha en Mudbud zijn terug in een nieuwe film waarin ze de halve wereld over gaan naar de ruïnes van het oude Egypte.
egyptenaren film mummie

Piet Piraat en de Mysterieuze Mummie
Piet Piraat krijgt de opdracht van zijn tante Cleo om een sarcofaag te vervoeren. Deze sarcofaag moet van haar museum naar een piramide in Egypte gevaren worden. Volgens een zeer oude legende zou er een mummie in de sarcofaag zitten…

egyptenaren film prins

The Prince of Egypt
De Egyptische farao Seti geeft het bevel om alle Hebreeuwse baby’s te verdrinken. Een wanhopige moeder plaatst haar zoon in een mandje, die terecht komt bij de koningin. Moses wordt opgevoed als een broer van de troonopvolger Ramses. Jaren later worden de broers van elkaar gescheiden wanneer Moses achter zijn ware achtergrond komt. Hij krijgt van God de taak om als boodschapper te fungeren, en de onderdrukte Hebreeuwse bevolking te leiden naar een eigen land.

Bordspellen

De geheimen van Egypte: 

Ontsluier het raadsel van de mummies, leer met hiërogliefen schrijven en leid zelf een opgraving!

Tiptoi expeditie weten – Egypte: 
Maak een reis door Egypte en kom van alles te weten. Let op: een pen of andere startersset is nodig! Vanaf 7 jaar.

egyptenaren spel bord bordspel settlers stone age

The Settlers of the Stone Age
De spelers beginnen met enkele dorpen in Afrika. Daar ontstaan nomadenstammen, die via het Midden-Oosten naar Europa en Azië trekken. Ze doen in het nieuwe land belangrijke uitvindingen en vestigen zich daar door nieuwe dorpen te stichten. Deze zijn hard nodig, want dorpen brengen grondstoffen op om verder te kunnen. Daarmee wordt gewerkt aan ontwikkelingen en uitvindingen, die vaart in het spel brengen. Uiteindelijk worden zelfs Australië en Amerika ontdekt en bewoond.

egyptenaren spel senet

Senet
Senet is een populair bordspel uit het Oude Egypte. Het wordt gespeeld op een speciaal Senetbord, bestaande uit drie rijen van 10 vakjes. Het werd gespeeld door mensen van alle klassen. In stenen van tempels en tombes zijn Senetdiagrammen te vinden die waarschijnlijk door wachters en/of bouwvakkers zijn gekrast, om de tijd te doden. De armere bevolking maakte zelf spelborden in het zand of gekrast in steen en als pionnen gebruikte men steentjes of stukjes aardewerk. Rijkere bevolkingsgroepen hadden houten spelborden en de farao’s gebruikten rijk versierde borden van zeldzame houtsoorten, plateelwerk of ivoor. In het graf van Toetanchamon is een prachtig exemplaar gevonden.

egyptenaren spel bord roll

Roll through the Ages
Je begint in dit spel met drie steden. Per stad mag je een dobbelsteen gooien. Net als in Yahtzee mag je tot twee keer toe dobbelstenen apart leggen en/of opnieuw gooien. Op die dobbelstenen staan vier verschillende zaken: voedsel, arbeiders, geld en goederen. Voedsel heb je nodig om je steden te voeden. Met arbeiders kun je meer steden bouwen of allerlei schitterende monumenten maken. Met geld en goederen kun je ontwikkelingen kopen. Die dingen zijn allemaal positief: meer steden betekent meer dobbelstenen en dus meer inkomsten, monumenten zijn veel punten waard, en ontwikkelingen leveren behalve punten ook voordelen op, zoals bescherming tegen rampen.

egyptenaren spel heersers nijl

Heersers van de Nijl
In dit kaartspel hebben de spelers zich langs de delta van Nijl gevestigd, waar de grond zeer vruchtbaar is. De spelers spelen gewaskaarten uit en proberen deze te oogsten wanneer de delta overstroomt. Dat levert namelijk punten op. Die puntentelling is overigens ‘Kniziaans’, want je moet in elk gewas goed scoren; focussen op maar één gewas leidt dus niet tot de overwinning. Slimme handelaren speculeren ook nog op welke gewassen geoogst gaan worden, want ook dat kan een voordeel opleveren. Naast de akkers verrijzen imposante monumenten, zoals een sfinx, obelisk en een hoge muur, die degene die het grootste aandeel in de bouw heeft gehad een flink voordeel op kunnen leveren tijdens het spel. Maar pas op voor de sprinkhanenplaag! Wanneer deze insecten de grootste akkers aanvallen, blijft daar niets meer van over en gaat de oogst verloren. Wie beplant zijn akkers het slimst, oogst de meeste gewassen van elke soort en richt de grootste monumenten op?

egyptenaren spel stenen tijdperk

Het Stenen Tijdperk
De steentijd kenmerkt zich door beginnende akkerbouw, het produceren van nuttige grondstoffen en het bouwen van hutten. Handelen wordt steeds populairder en de beschaving ontwikkelt zich in rap tempo. Maar ook traditionele vaardigheden als jagen zijn vereist om stamleden te eten te kunnen geven. De spelers proberen al deze uitdagingen het hoofd te bieden. Er zijn veel manieren om het doel te bereiken, waardoor iedere speler een andere strategie kan kiezen. Aan het einde van het spel zal blijken welke de juiste was.

egyptenaren spel Tigris en Euphrates

Tigris en Euphrates
De klassieker over de ontwikkeling van beschavingen in Egypte!

egyptenaren spel isis en osiris

Isis en Osiris
Tactisch geheugen- en rekenspel. De spelers zetten om beurten speelstukken en fiches met plus- en minpunten in en tellen aan het einde van het spel hoeveel punten er aan hun speelstukken grenzen. Omdat de punten gedekt worden neergelegd, moeten de spelers onthouden waar de positieve en waar de negatieve fiches liggen.

egyptenaren spel cleopatra

Cleopatra
Dompel jezelf onder in de al oude wereld van de Egyptenaren en maak kennis met de intrigerende en mysterieuze Cleopatra. Probeer het mooiste paleis te maken in dit spannende spel voor 3 tot 5 spelers.

Kalaha
Kalaha (of “Mancala”) is een oud spel ontstaan in het oude Egypt. Een onbekend spel, maar ontzettend leuk. Probeer de steentjes van je tegenstanders af te pakken. Je wint Kalaha
zodra je de meeste stenen hebt verzameld aan het eind van het spel.

Leesspel Simar en de Lettervreter

Tem samen het Lettervreterbeest door zoveel mogelijk letters te verzamelen met het praten over boeken en gedichten. Door het spel te spelen kom je met elkaar in gesprek over wat je leest en leer je elkaar beter kennen. Ook breng je elkaar op ideeën over boeken die je nog wilt lezen. Speel als ouder ook vooral mee. Leesplezier delen en voorlezen is een hele effectieve manier om Leesplezier bij kinderen te stimuleren!

Online Spellen

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over de Egyptenaren.

Uitjes

Volkenkunde
Een dagje Museum Volkenkunde is  voor jong en oud een ware belevenis! Van Australische kunst en de bedevaart naar Mekka tot kleur-en speurtochten en djembé lessen, voor ieder wat wils. Kom meer te weten over onze activiteiten en tentoonstellingen voor een dagje uit in het Volkenkunde Museum.

egyptenaren musea afrika

Afrika Museum
Het Afrika Museum biedt met zijn binnen- en buitengedeelte een afwisselend programma voor een leuk dagje uit. Het binnenmuseum toont een uitgebreide collectie van Afrikaanse gebruiks-, religieuze en kunstvoorwerpen. Bezoekers maken kennis met herdersvolken uit Sudan en Kenya. Verschillende vormen van religie zijn te zien, zoals genezing en onheilbestrijding. En ook de visie van westerlingen op de Afrikanen komt aan bod >http://www.afrikamuseum.nl/

Allard Pierson
Het Allard Pierson Museum is geopend in 1934. Het is een archeologisch museum van de universiteit van Amsterdam. Het museum beschikt over meer dan 16.000 voorwerpen. Een belangrijk deel daarvan is geschonken door particulieren. In het museum zijn de antieke beschavingen uit de Griekse wereld, het Oude Egypte en het Nabij Oosten te ontdekken. De kunst- en gebruiksvoorwerpen geven een beeld van het dagelijks leven, de godsdienst en de mythologie in de Antieke Oudheid. Het is ook mogelijk een rondleiding te maken van één uur. De rondleidingen worden gegeven door studenten archeologie en oude geschiedenis of afgestudeerde archeologen. >http://www.allardpiersonmuseum.nl

Rijksmuseum van Oudheden
In het Rijksmuseum van Oudheden worden archeologische vondsten bestudeerd en kun je ze bekijken. Caspar Reuvens werd begin de 19e eeuw de eerste directeur van dit museum. Het museum is gevestigd in een oud herenhuis en klooster aan het Rapenburg. De volgende vier collecties zijn te bezichtigen: Nederland, Egypte, het Nabije Oosten en de klassieke wereld. >http://www.rmo.nl

egyptenaren musea kamelenmelkerij

Kamelenmelkerij
Voor groepen is het altijd mogelijk om een rondleiding of excursie te boeken op de Kamelenmelkerij. Neem vrienden, familie of collega’s mee en het wordt een onvergetelijke dag! Behalve een rondleiding en een presentatie over de kamelenmelk zijn verschillende leuke activiteiten. Wie durft er een kameel te trainen? Vergeet aan het eind van het bezoek niet om wat kamelenmelk mee naar huis te nemen. Een smakelijk aandenken aan een onvergetelijke dag. >http://www.kamelenmelk.nl

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

Bijbelverhalen

Genesis 37: 1-11 (Jozef droomt)
Genesis 37: 11-36 (Jozef belandt in Egypte)
Genesis 12: 10-20 (Abraham en Sarai in Egypte)
Genesis 39: 1-20 (Jozef bij Potifar)
Genesis: 39: 21- 40:19 (Dromen van de schenker en de bakker)
Genesis 39:20-41:36 (De dood van de bakker en dromen van de farao)
Marcus 5:21-43 (Dochtertje van Jaïrus)
Lucas 16: 19-31 (Lazarus)
Genesis 41: 37-57 (Jozef wordt onderkoning)
Genesis 42 (Jozefs broers komen naar Egypte)
Johannes 20 (Opstanding van Jezus)
1 Koningen 17 (Elia en de zoon van zijn gastvrouw)
Genesis 43 (De broers reizen opnieuw naar Egypte)
Genesis 44 (Benjamin wordt verdacht van diefstal)
Genesis 45 (Jozef maakt zichzelf bekend)
Genesis 46-49 (Jacobs dood)
Genesis 50: 15-26 (Jozefs dood)

Exodus 1 (Israël wordt onderdrukt in Egypte)
Exodus 2:1-10 (Mozes wordt geboren)
Exodus 2: 11-25 (Mozes vlucht)
Exodus 3 (Mozes wordt geroepen)
Exodus 4: 1-23 en 27-31 (Mozes krijgt hulp van zijn broer Aäron)
Exodus 5- 6:1 (Mozes en Aäron gaan naar de farao)
Exodus 6:2-7:7 (Mozes praat met het volk)
Exodus 7: 8-29 (De eerste plaag)
Exodus 8 (De tweede, derde en vierde plaag)
Exodus 9 (De vijfde, zesde en zevende plaag)
Exodus 10 (De achtste en negende plaag)
Exodus 11 en 12 (Tiende plaag en Pesach)
Exodus 13: 1-16 (Voorschriften)
Exodus 13: 17 – 14 (Doortocht Rietzee)
Exodus 15 en 16 (Een lied en klachten)
Exodus 17 (Dorst en slag tegen de Amalekieten)
Exodus 18 (Wijze raad van Jetro)
Exodus 19 (God verschijnt op de Sinai)
Exodus 20 (De tien woorden)
Exodus 31:18 t/m 32: 35 (Het gouden kalf)
Exodus 34 (God sluit een nieuw verbond)
Genesis 1-2:4 (De Schepping)
Genesis 3 (De zondeval)