+

Grieken & Romeinen / Tips voor thuis

 

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de tijd van de Grieken en Romeinen en daarmee het einde van de geschiedenis van voor het schrift in Nederland. Over hun goden en mythes en over van wij geloven vanuit de Bijbel, over hun dagelijks leven, vrouwenrechten en de beginselen van democratie. Het gaat over de Olympische Spelen, geneeskunde en het menselijk lichaam. Over architectuur en uitvindingen en Pompeï en vulkanen. De bij en de munt als plant komen aan de orde en de verschillende klimaten in Europa. Natuurlijk hebben we het ook over het leven van Jezus. Wat spreekt u aan in deze onderwerpen? Welke zaken binnen de democratie in Nederland vindt u belangrijk? Hoe vindt u dat het verdeeld is tussen mannen en vrouwen? Hoe is dat bij u thuis? Hoe ziet uw kind dat? Wat is voor u de ideale situatie? En voor uw kind?

 

BIJBELVERHALEN

Lucas 1:5-38 (Aankondiging geboorte Johannes en Jezus)
Lucas 1: 39-80 (Geboorte van Johannes)
Lucas 2: 1-40 (Geboorte van Jezus)
Lucas 2: 41-52 (Jezus als 12-jarige in de tempel)
Jozua 5:13 t/m hfst. 6 (Inname van Jericho)
Jozua 8 (Vernietiging van Ai)
Rechters 7: 1-22 (Overwinning o.l.v. Gideon)
Rechters 4 (Debora)
Jozua 2 (Rachab)
Ruth 1 en 2 (Ruth als vreemdelinge)
Ruth 3 en 4 (Ruth en Boaz)
Lucas 7: 36-50 (De liefde van een zondares)
Johannes 13: 1-30 (Voetwassing en verraad van Judas)
Lucas 8: 40-56 (Genezing vrouw en dochtertje van Jaïrus)
Lucas 9: 37-45 (Genezing zieke)
Lucas 13: 10-21 (Genezing op sabbat)
Lucas 5: 12-26 (Genezing zieken)
Lucas 7:1-10 (Het grote geloof van een centurio)
Marcus 15: 16-39 (Kruisiging van Jezus)
Lucas 4: 1-13 (Jezus op de proef gesteld)
Lucas 6: 17-49 (Onderricht aan de leerlingen)
Lucas 10: 25-37 (Barmhartige Samaritaan)
Lucas 22: 1-38 (Het laatste avondmaal)
Lucas 20: 20-26 (Jezus geeft een slim antwoord)
Lucas 3: 1-22 (Optreden van Johannes)
Lucas 22: 39 t/m hfst. 23: 25 ( Jezus bij Pilates)
2 Kronieken 3 en 4 (De tempelbouw)
Johannes 2: 13-22 (Jezus in de tempel)
Lucas 23: 26-56 (Kruisiging)
Lucas 24:1-12 (Opstanding)
Lucas 24:13-49 (Emmaüsgangers)
Handelingen 28:11-31 (Paulus in Rome)
Romeinen 8 (Leven door de Geest)
Romeinen 14 (Oordeel niet)
Handelingen 1 (Hemelvaart en Judas vervangen)
Handelingen 2 (Pinksteren)
Rechters 14 (Simsons raadsel)
Rechters 15 (Simson neemt wraak)
Rechters 16 (Simson en Delila)
Lucas 11: 37-54 (Gesprek met Farizeeërs en wetgeleerden)
Psalmen 37 (Een lied over zondaars en rechtvaardigen)
Handelingen 27 (Paulus lijdt schipbreuk)
Handelingen 28: 1-10 (Paulus op Malta)

Boeken

 

grieken en romeinen boek mythologie

De kleine Griekse Mythologie
Rynck, P. de

Klein, maar waardevol boekje over de Griekse mythologie. Het is als het ware het begin van alle verhalen: over de aanvang, de voorstelling van de grote Olympische goden, de eerste mensen tot en met de zondvloed.

grieken en romeinen boek mythen

Wat iedereen van de Griekse mythen en sagen moet weten
Dolen, H. L., van

Deze beknopte paperback – eerder verschenen als ‘Griekse mythologie in een notendop’ – bevat de belangrijkste verhalen uit de Griekse mythologie. Beginnend met het ontstaan van de wereld volgen de mythen rond de bekendste Griekse goden, de mythologische verhalenreeksen rond Prometheus, Orpheus en Perseus, de helden Herakles en Theseus, en tenslotte de bekende verhalen over onder andere de tocht van de Argonauten, Oidipous en zijn familie (bekend uit Griekse tragedies), de strijd om Troje en de terugkeer van Odysseus (uit Homerus).

grieken en romeinen boek rare

Die rare Romeinen
Deary, T.

Mengelmoes van feiten en wetenswaardigheden uit de historie van het (West-)Romeinse Rijk (753 v.Chr. tot 476 na Chr.). Verteld wordt over o.a. het Romeinse leger, keizers, goden, jeugd, spelletjes, eet- en kledinggewoonten, geneeswijzen, religie en bijgeloof. Ook de confrontaties met Bataven en Kelten worden beschreven.

grieken en romeinen boek wolven rome

De wolven van Rome
Teng, T.

Mark en Wendy helpen mee in de speelgoedwinkel van hun ouders. Een vreemde klant trekt de aandacht en ze besluiten hem te achtervolgen. Daarbij vallen ze door een tijdspiegel en komen terecht in de tijd van de Romeinen.

grieken en romeinen boek flavius ontvoerd

Flavius ontvoerd
Schoemans, R.H.

In de vorm van een avonturenverhaal wordt voor jongeren een verhaal uit de Romeinse klassieke geschiedenis verteld. De 13-jarige Marius gaat in het jaar 168 met zijn vader mee op handelsreis naar Noord-Afrika. Op zee wordt zijn vader ontvoerd (voor losgeld) en Marius weet met hulp van o.a. hun slaaf het complot te ontrafelen en hem te bevrijden.

grieken en romeinen boek pomeji levend begraven

Pompeji: levend begraven
Camp, G. van

Sarra wordt in Pompeji geboren tijdens een enorme aardbeving. Deze bevingen blijven haar leven beïnvloeden maar noch zij noch de bevolking van Pompeji is voorbereid op de enorme vulkaanuitbarsting die de stad zou vernietigen en tegelijkertijd onsterfelijk zou maken.

grieken en romeinen boek kruiden

Geïllustreerde kruidenencyclopedie
Vermeulen, N.

In dit naslagwerk zijn planten opgenomen die een nuttige functie hebben voor de mens zoals medicinale kruiden, verfkruiden, geurkruiden, keukenkruiden en dergelijke. Dit wordt door middel van symbolen aangegeven. Het bijzondere van dit boek is dat kruiden uit de hele wereld zijn te vinden.

 

Bordspellen

Body IQ_compleetBody IQ

Body IQleert je alles over het menselijk lichaam en hoe je het gezond houdt. Het spel bevat mooie afbeeldingen en is door de manier van vraag en antwoord, niet alleen leerzaam maar zeker ook leuk om te spelen! Ook voor volwassen! Deze versie bestaat uit 480 vragen in 12 categorieën. Het doel van het spel is kinderen te leren hoe fantastisch hun lichaam is, hoe het allemaal in elkaar zit en hoe je gezond leeft. Het speelbord is bijna levensgroot. Er is ook een variant met een speelbord.

Match Menselijk lichaam

Skelet, spieren, organen, zintuigen, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering. Wat hoort bij elkaar? Match Menselijk lichaam

 

grieken en romeinen bordspel spel colosseum

Colosseum
In Colosseum ben je een Romeins impresario en richt je grootse spektakels in de arena in, hopende dat zoveel mogelijk toeschouwers zullen opdagen. Je vergaart rijkdom en glorie voor elk spektakel. Die gebruik je om je om nog grootsere dingen op het getouw te zetten. Wie de meeste kijklustigen weet aan te trekken, krijgt de titel van Keizerlijke Impressario en zijn (of haar) naam zal binnen het hele rijk gekend zijn. Maar, let op: om grotere spektakels te huisvesten, zul je ook aan de infrastructuur van je arena moeten werken.

 

Films & Zo

 

grieken en romeinen film hercules

Hercules
Hercules, en schijnbaar gewone jongen, ontdekt op een dag dat hij de zoon is van de oppergod Zeus. Om terug te kunnen keren naar zijn vader, zal hij zich eerst al een echte held moeten bewijzen. Hercules’ terugkeer wordt bijna onmogelijk gemaakt door de slechterik Hades; een komische heethoofd die probeert het universum te veroveren, waarbij zijn onhandige maatjes Pijn en Paniek niet bepaald een grote hulp zijn!

grieken en romeinen film honing bijen

Bee Movie
Bee Movie’ gaat over Barry B. Benson, een bij die net is afgestudeerd en teleurgesteld is dat hij eigenlijk maar in een vakgebied kan werken: honing. Op een zeldzaam tripje buiten de korf, wordt zijn leven gered door Vanessa, een bloemiste in New York. Terwijl hun relatie opbloeit, komt Barry erachter dat mensen massaconsumenten van honing zijn en hij gaat de mensheid aanklagen voor het stelen van bijenhoning.

Hoe & Wat: Vulkanengrieken en romeinen film vulkanen
Een berg explodeert, rook stijgt op, vonken en gloeiende stenen vliegen door de lucht en lava stroomt naar beneden. Een vulkaan barst uit en wij zijn er bij. In deze aflevering nemen we je mee naar het eiland Monserrat, waar een vulkaan op uitbarsten staat. De volgende vragen worden in deze aflevering beantwoord:
Wat is een vulkaan? – Hoe ontstaat een vulkaan? Wat gebeurt er tijdens een uitbarsting? Wat is magma? Wat is lava? Welke dorpen zijn door de uitbarsting van de Vesuvius begraven? Waarom gaan mensen naast vulkanen wonen? En nog veel meer…

 

Spellen

 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over beeldhouwen en het lichaam.

 

Uitjes

 

grieken en romeinen tuin hortus botanicusHortus Botanicus
De Hortus Botanicus in Amsterdam is één van de oudste botanische tuinen ter wereld, maar nog steeds erg indrukwekkend! Geniet van een steeds veranderende tuin, kassen met vlinders en cactussen, de monumentale Palmenkas en de indrukwekkende DrieKlimatenKas. >http://dehortus.nl/

grieken en romeinen museum corpus lichaam

CORPUS
Het lichaam is de basis van álles, maar hoe werkt dit ingenieuze CORPUS eigenlijk?

Maak in het 5D-harttheater een duizelingwekkende reis als rood bloedlichaampje en ontdek in de hersenshow de spectaculaire werking van het menselijk brein. >http://www.corpusexperience.nl

grieken en romeinen museum orientalis

Museumpark Orientalis
Kom naar Museumpark Orientalis en reis door de wereld van de drie Heilige Boeken. In dit openluchtmuseum begint u bij de inleidende expositie “Toen God nog schreef” in het binnenmuseum, loop vervolgens door naar de dorpjes in het buitenmuseum. Dit is het Palestina van omstreeks 1900. Ruik de geuren in de Arabische soek, beleef de oudheid in de Romeinse straat en proef het versgebakken brood van de Bedoeïenen.  >http://www.museumparkorientalis.nl/

grieken en romeinen museum olympic

Olympic Experience
In de Olympic Experience sta je oog in oog met sporthelden en beleef je de sportieve hoogtepunten. Ook zijn hier bijzondere relikwieën bewaard. Foto’s, films en medailles maken de olympische beleving compleet. Toon je olympische sportkennis in een quiz of test je sprintstartsnelheid. En als kers op de slagroom mag iedereen op de middenstip van het stadion zijn of haar olympische moment vastleggen. >http://www.olympischstadion.nl/

grieken en romeinen museum rijksmuseum oudheden

Rijksmuseum van Oudheden
In het Rijksmuseum van Oudheden worden archeologische vondsten bestudeerd en kun je ze bekijken. Caspar Reuvens werd begin de 19e eeuw de eerste directeur van dit museum. Het museum is gevestigd in een oud herenhuis en klooster aan het Rapenburg. De volgende vier collecties zijn te bezichtigen: Nederland, Egypte, het Nabije Oosten en de klassieke wereld (Grieken en Romeinen). >http://www.rmo.nl/

grieken en romeinen museum allard piersonAllard Pierson
Het Allard Pierson Museum is geopend in 1934. Het is een archeologisch museum van de universiteit van Amsterdam. Het museum beschikt over meer dan 16.000 voorwerpen. Een belangrijk deel daarvan is geschonken door particulieren. In het museum zijn de antieke beschavingen uit de Griekse wereld, het Oude Egypte en het Nabij Oosten te ontdekken. De kunst- en gebruiksvoorwerpen geven een beeld van het dagelijks leven, de godsdienst en de mythologie in de Antieke Oudheid. Het is ook mogelijk een rondleiding te maken van één uur. De rondleidingen worden gegeven door studenten archeologie en oude geschiedenis of afgestudeerde archeologen. >http://www.allardpiersonmuseum.nl

grieken en romeinen uitje basiliekBasiliek
In het Brabantse Oudenbosch staat de prachtige Basiliek H.H. Agatha en Barbara. Vanwege zijn omvang en Romeinse vormen is de kerk een weerspiegeling van de grote Sint Pieter in Rome. Toch is de Basiliek van Oudenbosch wel 16 keer kleiner dan de kerk in Rome. In 1865 is begonnen met de bouw van de Basiliek. U kunt zelf een rondje lopen door de kerk, maar ook zijn er verschillende rondleidingen te boeken. >http://mediawiz.nl/OudenBosch/

grieken en romeinen museum archeon

Archeon
Het Archeon in Alphen aan den Rijn is een wereld vol geschiedenis. Bezoekers kunnen zien hoe er in vroegere tijden geleefd werd. En je kunt zelf mee doen aan allerlei activiteiten, zoals zwaardvechten, kalligraferen en boogschieten!>http://www.archeon.nl/