+

Herfst / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de herfst en verwonderen ons over de natuur en de prachtige kleuren. We bestuderen de bomen, de bladeren, hun vruchten en zaden en de dieren die ze verzamelen voor de winter zoals de eekhoorn. We gaan de begrippen groot en klein bestuderen vanuit kleine dieren zoals de spin, de mier en de slak. Dat is meteen een leuk gespreksonderwerp: Vindt u uw kind groot? Of nog klein? Wanneer voelt u zich groot en wanneer klein? Heeft u daar invloed op?

Spinnen maken webben, mensen maken ook allerlei bouwwerken, zoals bruggen. Wat is uw favoriete bouwwerk? Waarom? Houdt u van architectuur? Hoe ziet uw ideale huis eruit? En dat van uw kind?

We gaan het hebben over afvalopruimers in de natuur: over schimmels en zwammen, over regenwormen en pissebedden…

Bij elk thema behandelen we een beroep en deze keer is dat het ene jaar de boswachter en het andere jaar de vuilnisman die zorgt dat ons afval opgeruimd wordt.

Wat vindt u mooi aan de herfst? Hoe ziet uw ideale bos eruit? Wat leeft er? Welk seizoen is het? En uw kind?

BIJBELVERHALEN

Genesis 6 t/m 9 (De ark van Noach)
Genesis 11 (De toren van Babel)
Genesis 12 t/m 36 (Abraham, Izaäk en Jakob)
Genesis 37 t/m 50 (Jozef)
Divers uit Oude Testament (Verhalen over koningen)
Lucas 1 (Adventsverhaal)

In jaar 1:
Genesis 6 t/m 9 (De ark van Noach)
Genesis 11: 1-9 (Toren van Babel)
Johannes 15:1-17 (Goede vrucht dragen)
Marcus 4: 13-20 (Gelijkenis van de zaaier)
Marcus 4: 30-33 (Gelijkenis van het mosterdzaadje)
Marcus 10: 13-16 (Jezus zegent de kinderen)
Mattheüs 8:23-27 (Storm op het meer)
Mattheüs 9: 18-26 (Jezus geneest)
Lucas 1:5-25 (Aankondiging geboorte Johannes)
1 Samuel 17: 1-50 (David en Goliath)
1 Samuel 9 ( Saul zoekt ezelinnen)
1 Samuel 10 (Saul wordt tot koning gezalfd)
1 Koningen 5: 15-32 ( Voorbereiding voor de tempelbouw)

In jaar 2:
Genesis 6 t/m 9 (De ark van Noach)
Genesis 18(Abraham krijgt bezoek)
Johannes 15: 1-17 (Goede vrucht dragen)
Genesis 30: 25-43 (Jakob kweekt zijn eigen kudde)
Genesis 27: 1-29 (Jakob krijgt de zegen)
Genesis 37 (Jozefs mantel)
Genesis 39 (Jozef en Potifars vrouw)
Genesis 27: 30-45 (Jakobs vlucht voor Ezau)
Genesis 15: 1-22 (verbond tussen God en Abraham)
Genesis 31 (Jakob vlucht voor Laban)
Genesis 40 (Jozef verklaart dromen)
Genesis 12 (Abram en Sarai)
Genesis 24 (Izaäk en Rebekka)
Genesis 29 (Jakob en Rachel)
Lucas 1: 5-25 (aankondiging van de geboorte van Johannes)
Lucas 1:26-56 (aankondiging van de geboorte van Jezus)
Lucas 1:57-80 (Johannes wordt geboren)

Boeken

 

Wat nu, Olivier?
Phyllis Root/ Christopher Denise
Uitgeverij; Lemniscaat, Rotterdam

Het is herfst en kleuterbeer Olivier scharrelt wat in de tuin. Plotseling ziet hij een mooi geel blad. Olivier holt erachteraan, de heuvel af, helemaal naar de rand van het bos. Het blad is ineens verdwenen. Maar wat erger is: het huis van pappa en mamma ook! En daar sta je dan als kleine beer… Wat nu? Olivier begint te huilen. hij huilt steeds harder, maar dat verandert de situatie niet ” hij blijft verdwaald. Dan besluit hij een keel op te zetten. Hij brult en hij brult en in de verte brullen zijn ouders terug. Zo komt Olivier veilig terug bij pappa en mamma beer. En ” hé, wat is dat? Een mooi geel blad!

Het eekhoorntje en de maan
Eleonore Schmid
Uitgeverij; De vier windstreken, Voorschoten

Prentenboek over een eekhoorntje dat anders is dan de andere uit het nest. Terwijl moeder haar jongen leert voor zichzelf te zorgen, is Pluim aan het spelen, zit zij naar de maan te kijken en stelt filosofische vragen. Bovendien lust ze alleen rond eten. Omdat ze bang is dat de maan niet terugkomt, legt ze een voorraad hazelnoten voor hem aan. Als ze in het voorjaar haar eigen jongen heeft, ontdekt ze dat haar hazelnoten kleine struiken zijn geworden: een lievelingsplek voor veel eekhoorntjes.

 

 

 

 

De spin die het te druk had
Eric Carle
Uitgeverij; Lemniscaat, Amsterdam

De dieren van de boerderij komen één voor één eens kijken om haar wat afleiding te bezorgen. Maar de spin heeft het te druk met het weven van haar web…

 

 

Spellen

Bordspellen

Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.

Acrobatino

 

 

Filip is de beste acrobaat uit alle windstreken. Wie is net zo lenig als Filip? Tijdens het spel worden steeds twee kaarten omgedraaid die aangeven welke lichaamsdelen van de kinderen elkaar moeten aanraken. Nu moet iedereen zijn beste beentje voorzetten, want anders grijpt het aapje Bo die lekkere banaan en wint! Coöperatief spel!

 

 

 

Boomgaardje

 

De kinderen willen sappige kersen plukken, maar ook de brutale raaf sluipt eropaf. Wie kan de vruchten het snelst oogsten? Coöperatief spel. Alle Boomgaard-varianten zijn trouwens aan te raden!

 

 

 

 

SlodderheksMiddernacht in het heksenwoud. De slodderheks brouwt haar beroemde toverdrank. Maar dat is helemaal niet zo eenvoudig, want de slordige heks vergeet vaak welke ingrediënten ze al in de toverketel heeft gegooid en welke nog ontbreken.

 

 

 

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Deze sites raden wij aan:

Logo LiLaLand

 

 

 

Uitjes

Het Natuurmuseum Holterberg heeft een van de grootste collecties Europese diersoorten en laat meer dan 1000 dieren zien. Variërend van de grootste zangvogel van Nederland, tot de enige aap die voorkomt in Europa.
Er zijn 11 prachtige levensgrote diorama’s te zien waarbij dieren in hun natuurlijke houding en leefomgeving staan, u beleeft de natuur van dichtbij!
Het hele jaar door zijn er bijzondere tentoonstellingen en voor alle kinderen is er een spannende speurtocht. Een bezoek aan dit leuke creatieve museum is zeker de moeite waard!

HomeSamen met de boswachter speuren naar wilde dieren? Of verrassende verhalen horen over bijzondere plekken? Ga dan eens mee met een excursie onder leiding van een van de boswachters. Bekijk het gevarieerde aanbod via de activiteitenkalender van Natuurmonumenten.

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/