Het leven in en rond het water

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de eerste ongewervelde dieren in zee, de eerste vissen, de eerste planten op het land en daardoor de eerste insecten, de amfibieën en reptielen en de eerste zoogdierachtige dieren. Wat spreekt u aan in deze onderwerpen? Zijn er dieren die u heel bijzonder vindt? Waar is uw leven ontstaan? En dat van uw kind? Waarom daar?

Boeken

Met je hoofd boven water
Gideon Samson
Uitgeverij Leopold

Donderdag is voor Gied de ergste dag van de week. Want dan is er schoolzwemmen en dat is het stomste wat er bestaat. Duiken. Watertrappelen. Zwemmen . Gied moet al die vreselijke dingen kunnen en doen. Elke week weer.
Gelukkig krijgt Gied hulp van de man met de duiven. Als de schoolzwembus langs het pleintje rijdt, kun je hem zien zitten op het bankje bij de vijver. En al weet de man het zelf niet, hij helpt Gied zijn hoofd boven water te houden. Elke week weer.

ontstaan van het leven boek twintigduizend mijlen onder zee

Twintigduizend mijlen onder zee
Stilton, Geronimo

Pierre Aronnax is een muis die het tot professor geschopt heeft in Parijs. Hij wordt opgeschrikt door het verhaal dat een monster de zeeën bedreigt, maar hij vraagt zich af of het echt om een monster gaat. Een schip met de professor aan boord vaart uit om hiernaar onderzoek te doen. Uiteindelijk komt Aronnax in contact met het monster en ontdekt hij, na een afschuwelijk avontuur, de waarheid.

ontstaan van het leven boek vrolijke vis

De vrolijke vis
Tickle, Jack

Zeven zeedieren – rog, maanvis, walvis, zeeduivel, kreeft, inktvis en schelpdieren – ‘poppen’, soms op ware grootte, uit in dit prachtige pop-upprentenboek.

ontstaan van het leven boek wonderdier

Je bent een echt wonderdier!
Randerath, Jeannette

Als een kleine zeekoet aanspoelt op het strand, zorgen zeehond, heremietkreeft, dijkschaap en kokmeeuw liefdevol voor hem. Ze willen hem allerlei dingen leren die ze zelf goed kunnen, maar de zeekoet kan ze niet leren. In een storm waait de zeekoet weg. De andere dieren zijn erg ongerust, ze realiseren zich hoe bijzonder ze de zeekoet vinden. Als het viertal de zeekoet in de verte aan ziet komen, snappen ze er niks van.

Prentenboeken

De piraten komen!
John Condon
ISBN    9789025773236

Snel, verstop je! De piraten komen eraan! Of toch niet? Tom kijkt altijd
uit over de zee, om te kijken of er misschien piraten onderweg zijn naar het dorp. Maar altijd als hij denkt dat hij iets ziet en alarm slaat, is er niets aan de hand. Iedereen in het dorp gelooft niets meer van Toms waarschuwingen. Maar wat als er straks echt piraten aankomen? John Condon schreef een grappig verhaal met een wel heel onverwachte twist aan het einde. Matt Hunt maakte hiervoor zijn illustraties, met verf, krijt, pennen én een computer!

Spellen

Online

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is het tot nu toe een doolhof op internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Magnetic travel games – Waterworld
Magnetische reisversie van Hide & Seek Pirates, maar dan met een ander thema. Leg de 4 puzzelstukken op het spelbord, zodat er van elke soort afbeelding evenveel zichtbaar blijven als er op de opdracht staan.

Films  & Zo

ontstaan van het leven film finding nemo

Finding Nemo
De clownvis Marlin leidt samen met zijn enige zoon Nemo een veilig leventje in het Great Barrier Reef bij Australië. Wanneer Nemo onverwachts weggehaald wordt van zijn thuis, en in het aquarium van een tandarts belandt, is het aan Marlin om hem te redden. Hij krijgt hierbij hulp van Dory, de vis met het slechtste korte termijn geheugen en het grootste hart van de hele oceaan.

ontstaan van het leven film luizenleven

Een luizenleven
Een mier probeert een bende kwaadaardige sprinkhanen uit de buurt van zijn kolonie te houden. Het legertje insecten dat hij inschakelt blijkt echter uit een tweederangs vlooiencircus te komen…

ontstaan van het leven film eric insectenboek

Erik of het klein insectenboek
De tienjarige Erik houdt zich liever bezig met fantaseren over zijn geheime liefde Rosalie, dan met het voorbereiden van een spreekbeurt voor school. Erik’s opa, die hem na de dood van zijn vader deels opgevoed heeft, helpt hem graag en stelt als onderwerp insecten voor. Erik vindt dit maar saai en terwijl hij aan het lezen is, droomt hij weg. Dan krijgt hij plotseling de kans om zelf een kijkje te gaan nemen in de insectenwereld, waar hij de vreemdste dieren ontmoet en spannende avonturen beleeft. Hij leert veel over de insecten, maar nog meer over zijn eigen leven. Uiteindelijk verzamelt hij de moed terug te keren naar de echte wereld en daar alles anders aan te pakken.

ontstaan van het leven film rango

Rango
Rango gaat over de iets wat gekke hagedis Rango, die ervan overtuigd is dat hij een cowboy is. Hij besluit om op avontuur te gaan om zichzelf te leren kennen, omdat hij eigenlijk wel eens wat anders wil dan het leventje wat hij nu leidt. Rango ontmoet al snel veel andere diertjes, waaronder een andere hagedis. Deze diertjes zorgen er al snel voor dat het avontuur van Rango anders verloopt, dan dat hij had gepland.

Uitjes

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu.

publiek in ecomare buiten grijze zeehond bassin

Ecomare
Benieuwd wat er allemaal op de bodem van de Noordzee rondzwemt en scharrelt? Duik de donkere benedenverdieping van Ecomare in en loop rond tussen de grote open zeeaquaria. Op een educatieve en ontdekkende manier leer je alles over het leven in zee. Kijk hoe krabben met elkaar vechten of creëer zelf een golf en zie hoe de zeebodem daarop reageert. Je ziet hier zeesterren, haaien en heel veel verschillende soorten vissen.

Iguana Vlissingen
Stap binnen in de wondere wereld van Reptielenzoo Iguana en sta oog in oog met de exotische bewoners. Enorme hagedissen, leguanen en slangen hebben hier hun thuis gevonden. De reptielenzoo vangt de dieren op, die niet meer terug kunnen naar de natuur.

Bijbelverhalen

Genesis 1 en 2:1- 4a (Scheppingsverhaal)
Mattheüs 14: 22-36 (Jezus loopt over water)
Exodus 14 (Doortocht door de Rietzee)
Jona 1  (Jona vlucht voor Gods opdracht)
Jona 2, 3 en 4 (Jona naar Ninevé)
Mattheus 14: 13-21 (De wonderbaarlijke spijziging)
Johannes 21: 1-24 (De wonderbaarlijke visvangst)
Mattheus 13: 36-52 (Gods koninkrijk)
Genesis 2: 4b-25 (Scheppingsverhaal)
Genesis 25:19-34(Ezau ‘verkoopt’ het eerstgeboorterecht)
Exodus 3(Mozes wordt geroepen)
Exodus 7 t/m 11(Plagen)
Mattheüs 3 (Johannes doopt Jezus)
Spreuken 30: 24-28 (Uitspraken over kleine dieren)
Genesis 6: 5 t/m hfst. 7 (Noach krijgt een opdracht)
Genesis 8 en 9:1-17 (Een nieuwe start)
Mattheüs 2 (Geboorte van Jezus)
Mattheüs 3 (Jezus wordt gedoopt)
Leviticus 11: 29-38 (Onreine dieren)
Handelingen 28: 1- 10 (Paulus op Malta)