Het leven op het land

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de tijd van de eerste dieren in het water, de lucht en op het land, over de ontwikkeling van de werelddelen en het landschap. Wat spreekt u aan in deze onderwerpen? Zijn er dieren die u heel bijzonder vindt? Veel dieren waren veel groter dan de dieren nu. Voelt u zich wel eens heel groot of juist heel klein? Kunt u uw kind of een ander groot of klein laten voelen? Hoe? Kan uw kind dat ook?

Boeken

Naar buiten
Maria Ana Peixe Dias
Uitgeverij Fontaine

Van welk dier is deze pootafdruk? En hoe heet deze boom? Wat is die regenworm aan het doen? Kijk, een eekhoorn! Ga je mee naar de zonsondergang kijken? ‘Een van de beste kinderboeken van dit jaar.’ The Guardian Zelfs als je in de stad woont, is de natuur overal: wolken en sterren, bomen en bloemen, vogels, reptielen en zoogdieren. Die natuur blijft ons verbazen met al haar schoonheid. Met Naar buiten kun je eropuit gaan en zelf de natuur ontdekken, in het groot én in het klein.

Op naar de prehistorie!
Ferrario, Giuseppe

De stripverhalen over het wel en wee van de muis Geronimo Stilton met als titel ‘Een reis door de tijd’ zijn toe aan het zevende album. Geronimo is uitgever van een populaire krant. Dat vergt het uiterste van hem, temeer daar hij wordt omringd door familie die een loopje met hem neemt. Erger wordt het als een drietal piratenkatten, vermomd als muizen, het verleden naar hun hand willen zetten om er in het heden profijt van te trekken. Deze keer willen zij een professor ontvoeren en hem laten verkommeren in de prehistorie. Geronimo en zijn familie reizen door de tijd om hun professorale vriend te redden. De heerlijk spannende en humoristische avonturen in dit in een karikaturale stijl getekend stripverhaal worden educatief ondersteund door informatieve tekstblokken met informatie over de flora en fauna in het tijdperk van de dinosauriërs.

Prentenboeken

Fido en de bloem
Eva Schirdewhan
ISBN    9789044836882

Dit verhaal won de Key Colours Illustrator’s Award 2018. Een betoverend en aandoenlijk verhaal dat laat zien dat zorgzaamheid en
doorzettingsvermogen lonen.
O, wat mooi! De kleine Fido vindt de gele bloemen boven hem prachtig als sterren. Maar
opeens ligt er eentje zomaar op de grond. Kan Fido de bloem helpen en hem weer laten stralen in de lucht?

Kleine vos op zoek naar overal & nergens
Thysa Zevenbergen en Ru de Groen
ISBN: 9789492995070

De tekst van Ru de Groen past perfect bij haar fraaie afbeeldingen en neemt je mee met de reis die Vos maakt naar Overal en Nergens!

Het verhaal begint als Kleine Vos heerlijk in de zon zit, vlinders
vliegen om haar hoofd aan de waterkant. Wat heeft ze het toch goed in haar mooie bos. Maar toch komt er een nacht waarop zij niet kan slapen. Gedachten dwarrelen door haar hoofd: Zou er niet ergens een land zijn waar het nog beter en nog mooier is?

Dit idee laat haar niet los en zij vraagt het grote, wijze hert naar de weg die zij moet gaan.
‘Het land dat jij zoekt ligt overal en nergens,’ luidt zijn antwoord.

Dan begint haar lange reis op zoek naar geluk. Een juweel vooral in beeld!

Spellen

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over dinosaurussen

De drie kleine biggetjes

Er was eens… een betoverend denkspelletje met 3 biggetjes en een wolf.
Dit puzzelspel is ideaal voor de handjes van jonge kinderen, met 3 grote,
stevige puzzelstukken die gemakkelijk vast te houden zijn. Ontdek hoe de
biggetjes in hun huis passen en door het raam naar buiten kijken.

Rotterdam – Masters of trade
Nieuwe tactische en strategische mogelijkheden voor dit schitterende
spel!

Match Natuur
Leg een set kaarten uit. Zie je een match van 2 of meer kaarten, sla dan als eerste. Controleer de codes. Is de match juist, dan zijn de kaarten voor jou! Match de meeste en win.
Spannend kaartspel dat je vaardigheden op de proef stelt.
Kennis en inzicht én durf en snelheid helpen je verder.

Butterflies

Butterflies is een prachtig nieuw spel van Smart Games. Het spel is vergelijkbaar met Chicken Shuffle, alleen kan je je bij dit spel de puzzelstukken verwisselen en zijn deze dubbelzijdig.
Hierdoor krijgt het spel meer variatie en een betere opbouw qua moeilijkheid.
Butterflies bevat 48 opdrachten.

Films & Zo

Het grote dinosaurus avontuur
Als een verdwaalde Maiasaura hulp nodig heeft bij het vinden van haar familie, reist Diego terug in de tijd om haar te helpen. Hij gaat op pad met zijn zusje Alicia, Baby Jaguar, zijn nichtje Dora en natuurlijk JOU!

dinosauriërs film

Dinosaur
Een groep Apen vindt een ei, en besluit na enige twijfeling het dinootje dat hier uitkomt, Aladar, te adopteren. Jaren later slaat een komeet in, die er voor zorgt dat de groep dinos moet vluchten naar veiliger gebied. Dit gebeurt onder leiding van Aladar.

Platvoet en zijn vriendjes
“Avontuur in de oudheid”, een belangrijke dag voor alle vliegende dieren in de grote vallei, komt snel dichterbij en de onafhankelijke vrije vogel Petrie slaagt er maar niet in met zijn broertjes en zusjes in een groepsformatie te vliegen. Zijn vriendjes proberen hem te helpen, maar een “pluizige” nieuwkomer, Guido, geeft het nuttigste advies: dat het soms gewoon het beste is om “jezelf’ te zijn. Niemand heeft ooit iemand als Guido gezien, en als de vriendengroep probeert uit te zoeken wat voor dino hij is, brengen hun vragen hen op een onverwachte en spannende tocht naar het mysterieuze land verderop.

Uitjes

Naturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur.

Dinobos
In het DinoBos maak je een wandeling door de tijd. Een route van bijna een kilometer lang, leid je langs ruim zeventig levensgrote dinosauriërs. Vijftien van deze dinosauriërs kunnen zelfs echt bewegen. Sinds kort hebben we een nieuwe bewoner: de Brachiosaurus! Hij is 12 hoog en 27 meter lang, durf jij hem op te zoeken?

Oertijdmuseum
Sta oog in oog met één van de oudste mensen in Oertijdmuseum De Groene Poort. Het museum zit stampvol bijzondere vondsten. Je wandelt er zo langs een ruim 23 meter lang skelet van een Brachiosaurus. Voor alle leeftijdens zijn er leuke speurtochten met als een beloning een fossiele haaientand of een edelsteentje.

De oude aarde
Stap in de voetsporen van avonturier Boissevain en ervaar hoe het is om door donkere jungles en mysterieuze grotten te lopen. Het museum is op een speciale manier verlicht, waardoor het net lijkt alsof je zelf met een mijnlampje prachtig gekleurde mineralen en kristallen ontdekt. Ondertussen sluimeren de kaaimannen en schildpadden onder de waterval van het terrarium. Bijzonder zijn het ei van de mammoet-struisvogel en de grote versteende boomstam. Door speciaal licht in de U.V.-afdeling is de prachtige kleurenpracht van de meest uiteenlopende mineralen bewonderen.

dinosauriërs museum

Museon
Het Museon is geen standaard kijk-museum. Je leert hier van alles door veel te doen en je mag veel dingen ook aanraken. In het museum zijn bijvoorbeeld de skeletten te zien van een allosaurus en een giraffe. Maar ook een opgezette andrewsarchus en een mens uit de prehistorie hebben een plekje in het museum. In het museum staat de aarde centraal. Je komt meer te weten over hoe de aarde is ontstaan, wanneer de dino’s leefden, hoe de eerste mensen eruit hebben gezien, waar wij onze energie vandaan halen, hoe verre volken leven en waarom mensen vaak vechten.