Inheemse Amerikanen

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Inheemse Amerikanen en over de tijd van de eerste jagers in Nederland. Over hun spiritualiteit,  over de bizon en de cactus. Over de volken die Amerika hebben ontdekt en over de relatie tussen Nederland en de V.S. vroeger en nu. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen? Wat vindt u van de Verenigde Staten? Wat spreekt u aan en wat niet? Voor welke filmster of popmuzikant heeft u bewondering? Waarom? En uw kind?

Boeken

Columbus!
Judith van Helden en Hanna Holwerda
Uitgeverij Columbus

Dit boek neemt je mee op reis met Columbus. Je stapt met hem aan boord van een zeilschip, steekt de Atlantische Oceaan over en zet als een van de eersten voet aan wal in Indië. Maar… is het Indië wel? Dit boek daagt je met weetjes, experimenten en opdrachten uit zelf op ontdekkingsreis te gaan. Weet jij wat een kwadrant is, en hoe je deze kunt gebruiken? Durf jij scheepsbeschuit te eten? Maak jij een eigen telescoop? Monster aan en gaan!


Toen er nog bizons waren
Käthe Recheis

Bundel oude Inheemse verhalen zoals deze door leden van de Crow-stam aan een bevriende witte man zijn verteld.

indianen boek kinderkaravaan

De Kinderkaravaan
An Rutgers van der Loeff

In dit aan een historisch feit ontleende verhaal wordt op aangrijpende wijze verteld hoe de kinderen uit een pioniersgezin na de dood van hun ouders, onder leiding van de oudste, 13-jarige broer John, de tocht naar ‘het beloofde land’ ten westen van de Rocky Mountains volbrengen.

Tijdlijn van alles
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

Tijdlijn van alles is een verbluffend mooie visuele encyclopedie met duizenden fantastische feiten voor nieuwsgierige jongens en meisjes vanaf 9 jaar.

Bordspelen

Tenakee

Tenakee:

Zet je totem niet voor paal! Bij de Tenakee-stam vindt de grote totempaalwedstrijd plaats! De deelnemers proberen de hoogste en meest prestigieuze totempalen te bouwen. Maar ze moeten goed opletten, want een totempaal krijgt pas punten wanneer er bovenop een mooie spits of een squaw prijkt. Daarom ontstaat er tussen de deelnemers een echte strijd. Welke Inheemse Amerikaan maakt de mooiste totempalen?

indianen spel bord ticket ride

Ticket to Ride
Ticket tot ride is een treinavontuur dat je dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen in Ticket To Ride kaarten met verschillende types treinwagons, die het hen mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord- Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op de bestemmingscoupons met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen. Klim aan boord voor een plezierige en avontuurlijke treinreis.

indianen spel bord cherokee

Cherokee
Na de dood van chief Yonaguska, komt de Cherokee stam bijeen om een nieuwe leider voor te dragen. Zoals altijd bij de Inheemse Amerikanen, hebben de wijze oudjes de meeste invloed en staan ze bovenaan in de hiërarchie. Gezien hun hoge leeftijd zijn zo ook kwetsbaar voor de jongeren die ook hun plaats willen veroveren en niet aarzelen om hun tegenstanders uit te dagen. Welke clan kan de meeste veren bemachtigen en kan aldus de nieuwe leider voordragen?

indianen spel bord kolonisten amerike

Kolonisten van Amerika
Zelfstandige variant op het immens populaire De Kolonisten van Catan. De spelers kruipen in de huid van avontuurlijke pioniers, die hun geluk in het westen van de Verenigde Staten zoeken. Ze stichten nieuwe steden, waar ze het vruchtbare land exploiteren en runderen houden. De grote afstanden verhinderen echter een soepel transport van deze producten. Dit lossen ze op door het bouwen van spoorlijnen. Wie slaagt erin om met zijn treinen als eerste al zijn goederen in de steden van zijn concurrenten af te leveren?

indianen spel bord bordspel settlers stone age

The Settlers of the Stone Age
De spelers beginnen met enkele dorpen in Afrika. Daar ontstaan nomadenstammen, die via het Midden-Oosten naar Europa en Azië trekken. Ze doen in het nieuwe land belangrijke uitvindingen en vestigen zich daar door nieuwe dorpen te stichten. Deze zijn hard nodig, want dorpen brengen grondstoffen op om verder te kunnen. Daarmee wordt gewerkt aan ontwikkelingen en uitvindingen, die vaart in het spel brengen. Uiteindelijk worden zelfs Australië en Amerika ontdekt en bewoond.

Leesspel Simar en de Lettervreter

Tem samen het Lettervreterbeest door zoveel mogelijk letters te verzamelen met het praten over boeken en gedichten. Door het spel te spelen kom je met elkaar in gesprek over wat je leest en leer je elkaar beter kennen. Ook breng je elkaar op ideeën over boeken die je nog wilt lezen. Speel als ouder ook vooral mee. Leesplezier delen en voorlezen is een hele effectieve manier om Leesplezier bij kinderen te stimuleren!

Films & Zo

indianen film pocohontasPocahontas
Disney’s mooist getekende Classic Pocahontas brengt in een meeslepend avontuur vol magie het legendarische verhaal over moed en vriendschap tot leven. De komst van een mysterieus schip vol engelse kolonisten, geleid door de dappere Kapitein John Smith, trekt de aandacht van Pocahontas, een beeldschone Inheemse prinses, en haar volk. Daarmee begint een ongelofelijke reis vol humor, trouw en liefde; van de komische capriolen van de ondeugende wasbeer Meeko en de uitbundige kolibrie Flit tot de ingrijpende beslissing van Pocahontas waardoor twee werelden zullen ontstaan. Met behulp van de wijze, oude sprekende boom Grootmoeder Wilg leert Pocahontas met haar hart te luisteren en de ‘kleuren van de wind’ te volgen naar haar ware bestemming.

indianen film pocohontasPocahontas II: Reis naar een Nieuwe Wereld
Barstensvol hartstochtelijke avonturen, dappere duels en komisch kattekwaad van Meeko, Percy en Flit, vertelt Pocahontas II: Reis naar een nieuwe wereld het fascinerende verhaal van Disney’s meest geliefde heldin.In dit volledig nieuwe verhaal, met dezelfde adembenemende magie die de originele Disney Classic tot leven bracht, slaat Pocahontas een nieuwe weg in als ze aan boord gaat van een groot schip en naar Engeland zeilt! Begeleid door de charmante John Rolfe, haar uit de kluiten gewassen lijfwacht Uti en de verstekelingen Meeko, Percy en Flit begint Pocahontas aan een belangrijke vredesmissie. In de woelige winkelstraten van Londen wacht haar niet alleen een nieuwe verrassende wereld, maar tevens nieuwe streken van de sluwe Ratcliffe!
indianen film paniek prairie

Paniek op de Prairie
Als een hebzuchtige veedief de boerderij Het “Stukje van de Hemel” wil inpikken, bundelen drie vastberaden koeien, de karatehengst Buck, en een bont gezelschap van dieren hun krachten om de boerderij te redden. De strijd loopt hoog op als dit beestenverbond hun huid op het spel zet en een mysterieuze bende slechteriken te slim af probeert te zijn.

Uitjes

CactusOase
Proef het ware Wilde Westen bij de CactusOase in Ruurlo. Kuier over de paden langs duizenden, verschillende soorten, bijzondere en kleurrijke cactussen. Ook andere planten staan hier verspreid met soms bijzondere namen als de Vishaakcactus en de Hottentottenbilletjes. Ontdek wat zich in de grafkamer van de Cactus Piramide bevindt. Onderweg belandt je ineens in Grootmoeders Tijd door een doorsnede van een historische boerderij, ambachtelijke schoenmaker en het Nostalgiehuis.

Wereldmuseum
Het vernieuwde Wereldmuseum Rotterdam heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met maar liefst 1.800 topstukken uit Azië, Oceanië, Amerika, het islamitisch cultuurgebied en Afrika. Alle kunstartikelen komen uit de eigen collectie. Het thema spiritualiteit is de rode draad van de presentatie. Naast het hoge informatieve gehalte vinden jong en oud amusement in film, dans, muziek en theater.

Bijbelverhalen

Genesis 21: 1-21 (Hagar wordt weggestuurd)
Genesis 22: 1-19 (Abraham wordt op de proef gesteld)
Genesis 24 (Isaäk krijgt een vrouw, Rebekka)
Genesis 1 en 2 (De Schepping)
1 Koningen 17 (Elia en de raaf)
Genesis 28: 10-22 (Jakobs droom bij Betel)
Genesis 29 (Jakob arriveert bij Laban)
Genesis 30: 25-43 en Genesis 31: 1-24 (Jacob kweekt zijn eigen kudde)
Genesis 21:2-22 en Genesis 33 (Verzoening Ezau)
1 Koningen 18: 1-24 (Er heerst droogte ten tijde van Elia)
1 Koningen 18: 25-46 (Afgoden verliezen en er komt eindelijk regen)
Genesis 42 (Jozefs broers op zoek naar voedsel)
Genesis 3 (De zondeval)
1 Koningen 19 (Elia ziet God en stelt nieuwe leiders aan)
1 Koningen 21 (De wijngaard van Nabot)