+

Lang geleden / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

In dit thema hebben we het over het de schepping van God. Hoe is alles ontstaan? Hoe heeft God de wereld om ons heen, de natuur en de mens geschapen? Als we naar de wereld kijken, kunnen we verschillende brillen opzetten, zoals die van de Bijbel, van een poëet of een wetenschapper. In dit thema gaan we door deze drie brillen kijken naar de schepping. Ook kijken we naar het leven van de jagers en de Hunebedbouwers. Wat voor technieken gebruikten zij? Het is inspirerend daar thuis ook eens over te praten. Wat vindt u zo wonderlijk aan Gods schepping? Tot in hoeverre lijkt ons leven vandaag de dag op het leven van eerste jagers? Wat vindt u zo bijzonder aan deze moderne tijd? En uw kind? Wat zou u kunnen leren van de eerste jagers? Wat zouden zij van u kunnen leren?

 

Bijbelverhalen

Genesis 1 (De schepping)
Genesis 2 (God maakt de mens)
Matteus 1: 18-25 (Jezus wordt geboren)
Genesis 11: 1-9 (Toren van Babel)
Genesis 4-9 (Noach)
Genesis 25: 19-34 (Jakob en Ezau)
Genesis 4 (Kain en Abel)
Genesis 12:1-9 (Abraham)
Genesis 12: 10-20 (Abraham en Sarai in Egypte)
Genesis 13 (Lot en Abraham)
Genesis 18:1-15 (Abraham en Sara wonen in tenten)
Genesis 19:1-29 (Sodom en Gomorra)
Genesis 21: 1-20 (Hagar en Ismael vluchten)
Genesis 23: (Sara sterft en wordt begraven)
Genesis 25:1-11 (Abraham sterft)
Genesis 24 (Abrahams kamelen)

Boeken

 Arin en het volk van de Hunebedbouwers

Frans le Roux en Roeloef Reitsma

Uitgeverij Edu’actief: Meppel

‘Arin en het volk van de hunebedbouwers’ is een vijfdelige stripboekenserie met een verhaal dat zich afspeelt in de prehistorie. In ieder boek staat een historisch feit of een legende centraal. De boeken zijn eenvoudig te lezen en de tekeningen, gemaakt door de Nederlandse cartoonisten Frans Le Roux en Roelof Wijtsma, zijn zeer illustratief en gedetailleerd. Vanaf ongeveer 9 jaar.

 

Large Cover ImageDe vlucht van Lodi

Peter Smit

Uitgeverij Zwijssen, Tilburg

Historisch verhaal spelend in de tijd van jagers en boeren (10.00-3.000 v. Chr.) over de overgang van de steentijd naar de bronstijd. Branda woont met een groepje mensen op een woonheuvel bij de rivier. Tijdens een woeste storm weten ze zich maar net te redden. Als de onbekende Lodi komt, sluiten de beide meisjes vriendschap, hoewel anderen haar wantrouwen. Haar geheim wordt ten slotte duidelijk en zij brengt de eerste voorwerpen van brons mee. Voorin het boek twee eenvoudige tekeningen van Nederland tijdens hoge (herfst en voorjaar) en lage waterstand van de rivieren waarop de belangrijke plaatsen uit het verhaal staan, een voorwoord om het verhaal in tijd en omgeving te plaatsen en een inhoudsopgave. Voorzien van een vijftal goed passende, informatieve, sfeervolle zwartwitpotloodteken ingen. Duidelijke druk. Aantrekkelijk en spannend, maar ook informatief verhaal dat identificatiemogelijkheden biedt. Vanaf ca. 9 jaar.

Large Cover Image

Scheppingsverhalen uit alle windstreken

Margaret Mayo, Louise Brierley

Uitgeverij Christofoor, Zeist

Een bundel met tien scheppingsmythen uit verschillende culturen van o.a. de Noord-Amerikaanse Indianen, Oceanië, Polynesië, Groenland en Midden- en Latijns-Amerika. De verhalen gaan o.a. over het ontstaan van de zon en waarom de aarde ontstond, waarom er allerlei kleuren kinderen zijn en waarom de zee zout is. De taal is beeldend en de kleurige aquarellen geven goed de sfeer van het verhaal weer en vormen een uitstekende combinatie met de tekst. Deze verhalen kunnen voor kinderen een eerste kennismaking zijn met de antropologie. Achterin zijn een literatuuropgave en achtergrondinformatie over de herkomst van de verhalen opgenomen. Vanaf ca. 10 jaar.

Spellen

Bordspellen

We hebben niet veel spelen gevonden die specifiek aansluiten bij de thema’s van de middenbouw. Wel zijn er in het algemeen fantastische spelletjes te spelen en dus hebben we die hier voor u op een rij gezet!

 

Het is een treinavontuur dat de speler dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen kaarten met verschillende types treinwagons, die het mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord-Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op bestemmingskaarten met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen.

 

 

Genius is een bordspel, ontwikkeld door Reiner Knizia, waarbij de spelers moeten proberen om zich zo evenwichtig mogelijk te ontwikkelen in de zes kleuren van het spel. De eindscore wordt namelijk bepaald door de kleur waarin men de minste punten heeft.

 

 

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

 

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

 

 

natuurmuseum-nijmegenIn het natuurmuseum in Nijmegen maken u en uw kinderen interactief kennis met natuur en landschap. Er zijn tentoonstellingen en er is een ruimte verzameling dieren, planten en stenen. Regelmatig worden doe-activiteiten en speurtochten georganiseerd, houd de site in de gaten!

In Rotterdam staat het Natuurhistorisch, een kijk- en beleef stadmuseum waar natuur centraal staat. De collecties zijn wisselend, maar laten je keer op keer verwonderen over de natuur.

 

 

 


omniversum-zaal[1]Omniversum is een grootbeeldfilmtheater: dat is een film kijken op enorm groot formaat! Regelmatig zijn er docufilms over de mens, dier en natuur. Houd de agenda in de gaten.

 

 


 

het begin museum sonnenborghSonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden. >http://www.sonnenborgh.nl/

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar). >http://www.planetron.nl/