Lente

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de lente en daarmee over het ontwaken van de natuur en groei in het algemeen. We bestuderen de ontwikkeling van allerlei dieren, van kuikens en andere boerderijdieren tot kikkers en slangen. Die dieren hebben verschillende manieren van voortbewegen en hun poten zijn ook allemaal verschillend. Wat zijn handige poten en waarvoor zijn die handig? Hoe zit het met onze eigen lichaamsdelen, welke botten en gewrichten hebben wij? Wij bewegen door onze spieren te gebruiken: hoe bewegen robots?

In de lente behandelen we natuurlijk ook bloembollen. Die groeien in de grond en die gaan we ook bestuderen. En in sommige lagen in de grond zitten edelstenen! Het paasfeest ontbreekt ook niet in dit seizoen.

Bij elk thema behandelen we een beroep en deze keer is dat het ene jaar de bakker die grassen verwerkt tot brood en andere lekkernijen maakt en het andere jaar de groenteboer die zorgt dat al die lekkere planten op ons bord komen te liggen.

Wat vindt u mooi aan de lente? Hoe ziet uw ideale robot eruit? Welke lichaamsdelen van welke dieren zou u gebruiken? Wat zou hij kunnen? En hoe ziet de ideale robot van uw kind eruit?

Boeken

Kom uit het ei, kleintje

Kom uit het ei, kleintje
Shen Roddie
Uitgeverij Memphis Bell

Moeder Hen heeft een ei gelegd. Maar er is een probleem: ze weet niet hoe ze het uit moet broeden. Ze probeert van alles, maar het ei komt niet uit. Totdat …

Large Cover Image

Tom en de robots
Ian Whybrow, Adrian Reynolds, Lieke van Duin
Uitgeverij Mercis, Amsterdam

Wanneer de oma van Tom naar het ziekenhuis moet, maakt hij een paar robots om haar te verzorgen. Prentenboek met grote, eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.

Large Cover Image

De boerderij; Het jaar rond
Rachel Coombs, Julia Bruce, Eva de Nef
Uitgeverij Bakermat, Mechelen

Prentenboek waarin op acht dubbele bladzijden vanuit dezelfde hoek hetzelfde stukje platteland te zien is, maar dan telkens in een ander jaargetijde. In het centrum staat een boerderij met daaromheen stallen, schuren, bezige mensen, spelende kinderen en dieren. Ook de typische boerderijmachines en tractoren spelen een rol. In de lente bloeien de bomen, in de zomer wordt hooi geoogst en zwemmen de kinderen in een waterplas. In de winter wordt gesleed, worden sneeuwballen gegooid en staat het vee binnen.

Hoe Laat Is Het Muis?

Hoe laat is het, Muis?
Luc Cousins
Uitgeverij Leopold

Aan de hand van het boek Hoe laat is het, Muis? leren kinderen spelenderwijs klokkijken en worden ze gestimuleerd om te vertellen wat ze op verschillende tijdstippen van de dag doen. Bij het draaien van de wijzertjes van het klokje in het boek kan de begeleider uitleggen hoe het zit met de kleine en de grote wijzer. Aan de hand van de klok kan ook tellen geoefend worden.

I Don't Want To Be A Frog

I don’t want to be a frog
Dev Petty
Uitgeverij Random House Usa Inc

The hit book about a willful young frog with a serious identity crisis and his heard-it-all-before father!

Spellen

Bordspellen

Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.

Gerelateerde afbeelding

Wat een kabaal komt er uit de stallen! Boer Teun is zeer verbaasd, de dieren hebben gekke bui en hebben zich verstopt! Spits je oren en ontdek waar ieder dier verstopt zit, wie kan als eerste alle dieren vinden? Veel plezier met dit luister -en geheugenspel!

Boerderij Weetjes Kwartet - Kaartspel

Verzamel jij de meeste kwartetten met het boerderij weetjes kwartet van Identity Games? De kaarten
zijn voorzien van prachtige foto’s en leuke weetjes over vele bijzondere boerderijdieren. Straks weet jij hoe vaak een schaap wordt geschoren en hoe lang de staart van een pauw wordt! Boerderij-weetjes-kwartet-kaartspel

Afbeeldingsresultaat voor tambuzi

Bongo-Bongo! In de broeierige hitte van de savanne voeren de dieren een regendans op voor de weergod Tambuzi. Plotseling komt er een onweer opzetten! Iedereen schuilt snel, maar voor eentje is er geen plaats. Als met een sissende bliksem het geluid stopt, is het spel voor het dier zonder hut afgelopen. Het gaat erom, zo mogelijk niet door de bliksem geraakt te worden en uiteindelijk de meeste punten te hebben verzameld. Een razend reactiespel met bongo-buzzer.


Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Deze sites raden wij aan:

Het hof der spelen

Leerspellen

Uitjes

Staatsbosbeheer logo

Dierenvriendjespad boswachterij Austerlitz
Kom je ook spelen in de natuur? Samen met de Dierenvriendjes ga je op ontdekkingstocht en beleef je avonturen. Je krijgt een spel mee met daarin een aantal opdrachten. Zoek met de kleurenwijzer naar takjes voor een vogelnest, loop als een eend of spring als een kikker.

Afbeeldingsresultaat voor doe museum

Doe Museum
Het Doe museum in Veendam is precies wat de naam zegt: een museum waar je naar kunst kunt kijken én van alles kunt doen! Ontdek de tentoonstellingen, ga creatief aan de slag en speel. Daar ben je nooit te oud voor! Geniet van alles wat je ziet en maak vervolgens met een spuitbus, verfkwast of een hand vol legoblokjes zelf een creatie.

Staatsbosbeheer logo

Blotevoetenpad Drents- Friese Wold
Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold ligt een bijzonder pad: het blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen.

Afbeeldingsresultaat voor bakkerijmuseum hattem

Bakkerijmuseum Hattem
Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Drie prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket.

het begin museum enemo

 E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol  spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en  technologie.