+

Lente / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de lente en daarmee over het ontwaken van de natuur en groei in het algemeen. We bestuderen de ontwikkeling van allerlei dieren, van kuikens en andere boerderijdieren tot kikkers en slangen. Die dieren hebben verschillende manieren van voortbewegen en hun poten zijn ook allemaal verschillend. Wat zijn handige poten en waarvoor zijn die handig? Hoe zit het met onze eigen lichaamsdelen, welke botten en gewrichten hebben wij? Wij bewegen door onze spieren te gebruiken: hoe bewegen robots?

In de lente behandelen we natuurlijk ook bloembollen. Die groeien in de grond en die gaan we ook bestuderen. En in sommige lagen in de grond zitten edelstenen! Het paasfeest ontbreekt ook niet in dit seizoen.

Bij elk thema behandelen we een beroep en deze keer is dat het ene jaar de bakker die grassen verwerkt tot brood en andere lekkernijen maakt en het andere jaar de groenteboer die zorgt dat al die lekkere planten op ons bord komen te liggen.

Wat vindt u mooi aan de lente? Hoe ziet uw ideale robot eruit? Welke lichaamsdelen van welke dieren zou u gebruiken? Wat zou hij kunnen? En hoe ziet de ideale robot van uw kind eruit?

Boeken

 

Large Cover Image

Tom en de robots

Ian Whybrow, Adrian Reynolds, Lieke van Duin

Uitgeverij Mercis, Amsterdam

Wanneer de oma van Tom naar het ziekenhuis moet, maakt hij een paar robots om haar te verzorgen. Prentenboek met grote, eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.

 

 

Large Cover ImageDe boerderij; Het jaar rond

Rachel Coombs, Julia Bruce, Eva de Nef

Uitgeverij Bakermat, Mechelen

Prentenboek waarin op acht dubbele bladzijden vanuit dezelfde hoek hetzelfde stukje platteland te zien is, maar dan telkens in een ander jaargetijde. In het centrum staat een boerderij met daaromheen stallen, schuren, bezige mensen, spelende kinderen en dieren. Ook de typische boerderijmachines en tractoren spelen een rol. In de lente bloeien de bomen, in de zomer wordt hooi geoogst en zwemmen de kinderen in een waterplas. In de winter wordt gesleed, worden sneeuwballen gegooid en staat het vee binnen.

Nederland, Charlotte Dematons

Nederland
Charlotte Dematons

Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam

Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden – historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen. Maar ook wat
ons land zo eigen maakt: van pensionada’s in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert…

 

Spellen

Bordspellen

Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.

Wat een kabaal komt er uit de stallen! Een luister- en geheugenspel. Boer Teun is zeer verbaasd, de dieren hebben gekke bui en hebben zich verstopt!
Spits je oren en ontdek waar ieder dier verstopt zit, wie kan als eerste alle dieren vinden?

 

 

 

Tambuzi.. de laatste wordt door de bliksem geraakt! Bongo-Bongo! In de broeierige hitte van de savanne voeren de dieren een regendans op voor de weergod Tambuzi. Plotseling komt er een onweer opzetten! Iedereen schuilt snel, maar voor eentje is er geen plaats.. Als met een sissende bliksem het geluid stopt, is het spel voor het dier zonder hut afgelopen. Het gaat erom, zo mogelijk niet door de bliksem geraakt te worden en uiteindelijk de meeste punten te hebben verzameld. Een razendspel reactiespel met bongo-buzzer.

 

Boerderij Weetjes Kwartet

Verzamel jij de meeste kwartetten met het boerderij weetjes kwartet van Identity Games? De kaarten zijn voorzien van prachtige foto’s en leuke weetjes over vele bijzondere boerderijdieren. Straks weet jij hoe vaak een schaap wordt geschoren en hoe lang de staart van een pauw wordt!

 

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Deze sites raden wij aan:

Logo LiLaLand

Uitjes

Ontdek de fascinerende wereld van fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen. Bent u op zoek naar een leuke middag uit, een leerzaam arrangement voor een groep of wilt u een bijzondere invulling van een kinderpartijtje? In het Kristalmuseum te Borculo kunt u de geschiedenis van de aarde ontdekken. Hier vindt u een grote collectie fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen waarvan het ontstaan u miljoenen jaren in de tijd terug voert. Zowel de kenner als de geïnteresseerde bezoeker kan in het museum genieten van de schoonheden uit het binnenste van de aarde. Leest u verder, we vertellen u graag meer over het museum.

 

In het hart van ’t pittoreske Giethoorn loopt u over een sfeervol bruggetje zó het oudste museum van Giethoorn binnen: Museum ‘De Oude Aarde’. Al sinds 1969 dé inspirerende thuisplaats voor één van ’s Nederlands mooiste collectie mineralen en fossielen, verzameld uit de moederschoot der aarde. Komt u binnenkort eens kijken? Een stééngoed idee!

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

 

 

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/

het begin museum sonnenborghSonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden. >http://www.sonnenborgh.nl/

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar). >http://www.planetron.nl/