Nieuwste tijd

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Nieuwste Tijd in Nederland en in Europa (1800 tot nu). Over de Franse Revolutie, de Oranjes, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, Indonesië, Vredesmissies, Nederland en het water met de bijbehorende dieren, de Europese Unie, milieu en klimaat, gezond eten, telecommunicatie en jeugdcultuur & popmuziek. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen? Hoe heeft uw familie de Tweede Wereldoorlog beleefd? Speelt oorlog een thema in uw familie of leven? Wat doet u aan het milieu en gezond eten? Welke jeugdcultuur hoorde bij uw jeugd en wat was uw favoriete muziek? Zijn er overeenkomsten en verschillen met de jeugdcultuur van uw kind en de bijbehorende muziek?

Boeken

Verloren woorden – een betoverboek
Robert Macfarlane & Jackie Morris
Querido uitgeverij

Robert Macfarlane en Jackie Morris maakten een groot poëzieprentenboek vol liefde voor de wilde natuur. Het bevat 20 ‘betovergedichten’ die de natuur weer tot leven moeten wekken in deze tijd waarin kinderen vooral binnen spelen. Over een adder bijvoorbeeld met zijn donkere schubben, zijn schichtig patroon, als schrikdraad golvend onder stroom. En over de braamstruik die rollend en krullend langs het pad, op weg is naar de parken van de stad. Over de ijsvogel, die jachtige kleurenmaker, die rivierenkraker, die brenger van vuur en vlam. Dit boek is een feest voor wie de deur naar buiten weer wagenwijd wil open zetten.

nieuwste tijd boek kinderen udim

Kinderen van Udim
Gila Almagor

Na de Tweede Wereldoorlog probeert een groep joodse kinderen uit alle delen van Europa een nieuw leven op te bouwen in een jeugddorp in Israël.

nieuwste tijd boek kampkind

Kampkind : 1942 tot 15 augustus 1945
Estelle van Bilderbeek

Als Nederlands meisje van 13 jaar komt Mart in 1942 in het Japanse kamp Kramat terecht. Dit is inmiddels het 3e kamp waar zij met haar moeder en broertje Jan naar toe wordt getransporteerd door de Japanse bezetters in het toenmalige Nederlands-Indië

nieuwste tijd boek anne frank

ANNE FRANK IS NIET VAN GISTEREN
Mies Bouwhuys

In Anne Frank is niet van gisteren vertelt Mies Bouhuys op indrukwekkende wijze het verhaal van Anne, om in het laatste hoofdstuk de lijn door te trekken naar vandaag. Ze staat daarin stil bij de vragen die Anne stelde. Het boek is een hartstochtelijke oproep om je, net als Anne, niets te laten aanpraten en ‘waarom?’

nieuwste tijd boek kees jongen

Kees de jongen een beeldroman door Dick Matena
Thijssen, Theo

Een arme schoenmakersjongen weet met zijn fantasie zijn eenvoudige bestaan betekenisvol te maken.

nieuwste tijd boek pinkeltje

Pinkeltje op zoek naar Klaas Vaak
Laan, Dick

Pinkeltje is een mannetje, niet groter dan je pink. Hij is te
herkennen aan zijn witte baard en blauwe puntmuts.
De kinderen in het grote huis zijn ziek en pinkeltje schrijft
een brief aan Klaas vaak waarin hij hem vraagt de kinderen
lekker te laten slapen. Die brief wil hij met een papieren
vliegtuig naar het grote bos sturen. Maar… Pinkeltjes jas
blijft aan het vliegtuig haken en zo vliegt Pinkeltje ook door
de lucht! Het vliegtuig belandt in een boom, maar gelukkig
blijft Pinkeltje ongedeerd. Op de rug van Zilverkeel, de
leeuwerik, zet hij zijn reis voort. Hij logeert een tijdje in een
mierenhoop en wordt daarna door Snelvoet, de haas, naar
de duinen gebracht. En uiteindelijk brengt meneer Konijn
Pinkeltje naar het hol van Klaas Vaak. Daar ontmoet hij
Dromepret en Dromepuut, de helpers van de oude man, die
zorgen voor prettige en nare dromen. Klaas Vaak geeft hem
een droombril en wat Pinkeltje allemaal te zien krijgt als
hij die opzet…?

nieuwste tijd boek dik trom

Uit het leven van Dik Trom – Premium editie
Kieviet, C. Joh.

Al vanaf zijn vroege kinderjaren beleeft Dik het ene avontuur na het andere, zoals die keer dat hij in de wastobbe van zijn moeder in het kanaal uit varen gaat. Later trekt hij er vaak met zijn vrienden Piet van Dril en Jan Vos op uit. De ene keer nemen de ze driftige veldwachter Flipsen in de maling, dan weer zien ze een boomgaard waar zoveel lekkere dingen hangen dat niemand een paar appels of peren zal missen. Vaak hoort Diks vader pas als hij weer thuiskomt van zijn werk, wat zijn zoontje die dag allemaal heeft uitgehaald. Hoofdschuddend hoort hij de verhalen van zijn vrouw aan, maar op elk avontuur van Dik reageert hij met: “Griet, ’t is een bijzonder kind, en dat is-ie!”

Films & Zo

nieuwste tijd film kameleon

Kameleon
Hielke en Sietse zijn de tweeling van smid Klinkhamer. Hun dorp Lenten ligt aan een groot meer en de jongens kijken vaak verlangend naar alle mooie boten die er varen, maar ja een eigen boot zit er niet in. Op een dag komt door de vaart achter het huis van de familie Klinkhamer een duwconvooi langs, waarvan de opduwboot het pal achter de smederij begeeft. Omdat het bootje al zo oud is wil de eigenaar er eigenlijk wel meteen vanaf. Zodat de jongens opeens een oude boot hebben. Niet lang daarna wordt het dorp getroffen door een windhoos en rijdt de dokter met zijn auto in de sloot. Door oplettendheid van Sietse wordt de dokter van verdrinking gered. Hij wil Sietse een beloning geven maar daar wil Sietse niets van weten. Uiteindelijk krijgt de tweeling het autowrak van de dokter cadeau. De motor slopen de jongens eruit en monteren hem in hun boot. Hielke en Sietse hebben nu een boot met een sterke motor. Maar wat voor naam moet dat ding nu krijgen…

nieuwste tijd film oorlogswinter

Oorlogswinter
Oorlogswinter is het verhaal van Michiel die in de laatste ijskoude winter van de oorlog volwassen wordt. Zijn Oom Ben, die in het verzet zit, is zijn grote voorbeeld en Michiel kan niet wachten tot hij ook wat kan betekenen in de strijd tegen de bezetter. Tot zijn grote ergernis neemt echter niemand hem serieus, totdat zijn oudere buurjongen Dirk hem een opdracht geeft. Voordat hij het weet zit Michiel tot over zijn oren in de problemen, terwijl hij niemand in vertrouwen kan nemen.

nieuwste tijd film pietje bell

Pietje Bell
Pietje Bell weet als geen ander de stad op stelten te zetten met zijn avonturen. Sommigen spreken er schande van, maar anderen vinden hem een held, zoals zijn vriendje Sproet. Pietje doet allerlei pogingen om geld te verdienen. Hij vindt een baantje als krantenjongen en organiseert een eigen circusvoorstelling. Helaas gaat dit circus in rook op. Hij slaat op de vlucht en komt per ongeluk op het spoor van een echte dievenbende. Maar niemand wil Pietje geloven. Er verschijnen nare stukken over Pietje in de krant. Zelfs zijn beste vriend Sproet keert zich tegen hem. Pietje wil wraak nemen op de krant die voortdurend jacht op hem maakt. Hij besluit onzichtbaar te worden. Vanaf nu krijgen ze te maken met de bende van De Zwarte Hand.

nieuwste tijd film snuf hond oorlogstijd

Snuf de Hond in oorlogstijd
Friesland 1945, Tom woont bij zijn oom en tante aan de rand van het dorp op de boerderij “Vredehoeven”. Hij kan maar moelijk aarden op het platteland, en zit vol woede omdat zijn ouders bij de Duitse bombardementen van Rotterdam zijn omgekomen. Hij wil maar een ding; vechten en wraak nemen.

Om een maatje te hebben heeft Tom een hond gekregen. Een prachtige lieve herdershond. Hij noemt hem Snuf. Mirjam, zijn Joodse vriendinnetje, die op dezelfde boerderij ondergedoken zit, probeert Tom te ontdooien. Samen met Snuf beleven ze de spannende avonturen en helpen ze de Canadezen om hun dorp te bevrijden.

nieuwste tijd film noordzee zee leven

Noordzee, De: Een Zee Vol Leven
Bij de Noordzee denken we aan stormen, de Waddeneilanden, kilometerslange duinen en grillige rotswanden. Deze documentaire toont wat de Noordzee allemaal nog meer te bieden heeft.Ontdek de Noordzee in al zijn variëteit en ervaar hoe wonderschoon deze zee is die we zo goed dachten te kennen.

nieuwste tijd film ciske rat

Ciske de rat
Ciske de rat, vertelt het verhaal van een 11-jarige jongen die vecht voor een beter leven. Ciske is de zoon van een vissersman, die altijd op zee is. Zijn ouders wonen gescheiden. Ciske woont bij zijn moeder, die hem treitert en hem probeert weg te houden bij zijn vader, bij wie hij het liefste zou zijn. De spanningen tussen Ciske en zijn moeder lopen hoog op, totdat op een dag bij Ciske de stoppen doorslaan en zijn leven voor eens en voor altijd verandert… Lukt het Ciske om geluk te vinden?

nieuwste tijd film hoop zegen

Op hoop van zegen
Wanneer de oude vissersboot ‘Op Hoop van Zegen’ na een zware storm toch nog veilig de haven bereikt, besluit de vijftienjarige Barend zijn leven niet meer te riskeren voor een hongerloontje. Zijn moeder Knier probeert hem op andere gedachten te brengen, maar Barend heeft zijn besluit genomen. Dan keert Barend’s broer Geert terug in de dorp nadat hij is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij wil zo snel mogelijk weer naar zee, ook al wordt gefluisterd dat De Hoop nauwelijks meer zeewaardig is. Reder Bos wil Geert wel aan laten monsteren, op voorwaarde dat deze zijn broertje Barend meebrengt. Voor de jongen zit er niets anders op dan te gaan.

Spellen

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over Koninginnedag, watermolens en de tweede wereld oorlog.

Bordspel

Rotterdam, Masters of Trade
Nieuwe tactische en strategische mogelijkheden voor dit schitterende spel!

nieuwste tijd spel bord chinatown

Chinatown
New York in de jaren zestig. Een nieuwe golf Chinese immigranten komt in Chinatown aan. De invoering van de nieuwe immigratiewet veroorzaakt een ware bevolkingsexplosie in de wijk! Chinatown strekt zich nu uit van Canal Street in het noorden tot Bowery Street in het oosten. De immigranten, hardwerkende mannen en vrouwen, komen met duizenden tegelijk aan om panden op te kopen, bedrijven op te starten en de American Dream in vervulling te laten gaan.

nieuwste tijd spel bord kolonisten van catan

Kolonisten van Catan
Bij Kolonisten van Catan is het de bedoeling om als eerste een bepaald aantal overwinningspunten te verzamelen. Dit kun je doen door zoveel mogelijk grondstoffen te bemachtigen en deze zo tactisch mogelijk te gebruiken. Het spel speelt zich af op een eiland welke bij elk spel anders doordat je zelf bepaald waar de tegels komen te liggen. Elke tegel bevat een grondstof welke je nodig hebt om straten, dorpen en steden mee te kunnen bouwen. Ook kun je met deze grondstoffen kaarten kopen welke je kunnen helpen in het spel. Ben jij de beste handelaar?

nieuwste tijd spel bord ticket ride

Ticket to Ride
Ticket tot ride is een treinavontuur dat je dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen in Ticket To Ride kaarten met verschillende types treinwagons, die het hen mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord- Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op de bestemmingscoupons met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen. Klim aan boord voor een plezierige en avontuurlijke treinreis.

Uitjes

Museum RockArt
De schatkamer van de Nederlandse muziekgeschiedenis. In Museum RockArt vindt u de Nederlandse popmuziekgeschiedenis vanaf de jaren vijftig tot nu. Van Armand tot ZZ en de Maskers, van Indorock tot de Golden Earring en van Jazz tot Rock’n Roll. In vorm van popmemorabilia, beeld, geluid en informatie. Ook staan er in het museum de originele Radio Veronica studio’s uit de jaren ’60 opgesteld. Een echte aanrader voor muziekliefhebbers!

Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland, is een bijzondere plek om te herinneren wat er in de nacht van 1 februari 1953 en de tijd daarna is gebeurd. Vier Phoenix-caissons geven een indruk van de impact die het water heeft gehad en heeft op ons dagelijks leven. Beelden, geluiden, foto’s, krantenknipsels, getuigenissen en uiteenlopende materialen vormen een indrukwekkende expositie voor jong en oud.

De Zeetoren
De Zeetoren is een informatiecentrum, restaurant, vergaderruimte, startpunt voor struintochten en plaats voor kinderfeestjes in een. Centraal staan de natuur en het klimaat en de manier waarop wij hier als mens mee om kunnen gaan. Voor iedereen is hier wat wils. Er worden verschillende natuurtochten georganiseerd. Dit kan in de buurt en ook in nabijgelegen natuurgebieden, met en zonder gids. Na een tocht in de natuur is er de mogelijkheid om in de Zeetoren lekker te eten en na te praten over de dag.

Muscom
Een museum voor jonge mensen van alle leeftijden! Het Museum voor Communicatie is dé plek in Den Haag waar je je zintuigen op scherp zet. Voor iedereen die houdt van een vleugje nostalgie, vormgeving, geheime berichten en van leerzame ontdekkingstochten. Of men nu met of zonder kinderen komt; je voelt je snel thuis in de sfeervolle combinatie van geschiedenis met de prikkelende actualiteit die altijd uitnodigt om actief mee te doen.

Militaire Luchtvaart Museum
In het Militaire Luchtvaart Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de militaire luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, de Marineluchtvaartdienst en de Koninklijke Luchtmacht.

Mariniersmuseum
Het Mariniersmuseum vertelt de geschiedenis van het Korps Mariniers, vanaf 1665. De plaats waar het museum gevestigd is – de Wijnhaven in Rotterdam – is een belangrijke plek in die geschiedenis. Hier vochten de mariniers in de meidagen van 1940 tegen de Duitse invasie. Hoe is het om in de woestijn of in de jungle te werken? En hoe overleven mariniers onder zulke zware omstandigheden? Ontdek het in het Mariniersmuseum!

Vredespaleis
Het Vredespaleis in Den Haag wordt nog dagelijks gebruikt. Het is een van de meest gefotografeerde monumenten van Den Haag. Maar hoe zou het paleis er van binnen uit zien? Bewonder de grote trap, de Kleine Rechtzaal, de Japanse Zaal, de binnentuin of de Grote Rechtzaal tijdens een rondleiding. De rondleiding is de enige manier voor het publiek om het Vredespaleis van binnenuit te zien. De rondleiding duurt anderhalf uur en is ontzettend interessant!

Space Expo
Maak een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels in de tentoonstelling van Space Expo. In deze eerste ruimtevaarttentoonstelling van Europa is van alles te beleven: van een raketlancering tot duizelingwekkende multimediale shows. Ook de techniek van de ruimtevaart wordt uitgelegd.

Kamp Westerbork
Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Vanuit Kamp Westerbork deporteerde de Duitse bezetter tussen 1942 en 1945 meer dan 100.000 Joden en Sinti en Roma naar de kampen in Oost-Europa. Hier worden de levens van honderdduizend Nederlandse Joden in herinnering gehouden. Op het terrein van Kamp Westerbork met reconstructies en monumenten, en in het museum.

Het Achterhuis
Tot 4 augustus 1944 was het huis aan de Prinsengracht 263 een huis als alle anderen. Maar op die datum werden Anne Frank en haar familie opgepakt door de Duitse bezetter. De schuilplaats was ontdekt, met hulp van de nog altijd onbekende verrader. Helaas kwamen bijna heel het gezin om in één van de Duitse concentratiekampen. Alleen vader Otto Frank overleefde de oorlog. Toch weten we nog hoe het geweest is. Het dagboek van Anne Frank vertelt over het leven in hun geheime schuilplaats Het Achterhuis. Wie zich in het indrukwekkende leven van de onderduikers wil verdiepen, kan terecht in het Amsterdamse grachtenpand.