Ottomanen

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Ottomanen. Over de Islam, de christelijke kruistochten en het effect van extremisten binnen de verschillende levensbeschouwingen. Over het landschap en klimaat in Turkije, over de tulp die er vandaan komt, over de grazende dieren in de bergen, over gastarbeiders en over de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Turkije nu. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen? Hoe ervaart u de multiculturele samenleving? Met welke culturen in Nederland heeft u bijzonder contact? Welk eten vindt u lekker of welke andere uitingen spreken u aan? Is dat hetzelfde of anders als bij uw kind? Zou u daar iets in willen veranderen?

Boeken

En toen, Sheherazade, en toen?
Imme Dros
Leopold

Meeslepende en sprookjesachtige klassieker over wroeging en bedrog, herverteld door Imme Dros, prachtig geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. Voor lezers vanaf tien jaar.

ottomanen boek grote oma

Mijn Grote Oma
Gur, H.

Tijdens de vakantie gaat het 11-jarige Turkse jongetje Ali Veli bij zijn oma logeren. Voor Turkse begrippen is dit zeker een bijzondere gebeurtenis, aangezien de meeste oma’s in Turkije bij hun kinderen inwonen. Deze oma blijkt in het verloop van het verhaal dan ook een heel bijzondere vrouw te zijn. Ali Veli beleeft met haar allerlei vreemde gebeurtenissen. Deze avonturen spelen zich af in een wereld waarin dromen en realiteit door elkaar heen lopen, zodat er een sprookjesachtige sfeer ontstaat.

ottomanen boek 1001 nacht

Alle verhalen uit 1001 nacht
Henri Borel

Het verhaal gaat dat de koning Sjahriaar door zijn vrouw bedrogen was. Om herhaling te voorkomen besluit hij voortaan elke avond een nieuwe maagd te huwen en haar de volgende ochtend ter dood te brengen. Na enige tijd huwt hij de dochter van zijn grootvizier: Scheherazade.

Om aan de executie te ontkomen vertelt zij hem in de huwelijksnacht een verhaal dat nog niet af is. Om te weten hoe het afloopt spaart hij haar. De volgende nacht komt het vervolg, maar ook dat verhaal is niet af. De koning gunt haar nog een nacht. Dit houdt Scheherazade 1001 nachten vol en elke nacht wordt afgesloten met een onvoltooid verhaal. Ondertussen schenkt zij hem enkele kinderen. Wanneer de verhalen uiteindelijk ten einde zijn, is de koning zo van haar gaan houden, dat hij haar gratie schenkt en ze zijn definitieve vrouw mag worden.

ottomanen boek tovenaar samarkand

De Tovenaar Van Samarkand
Alan Temperley

Als tovenaar Zodak Ali zich in Samarkand vestigt, is het gedaan met de rust. Hij bouwt een groot paleis en langzamerhand krijgt hij de stad in zijn greep. Ook de sultan en zijn zoon kunnen niet veel doen om het kwaad te keren. Dan laat de tovenaar zijn oog vallen op de mooie dochter van de schoenmaker. Maar zij geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Met behulp van haar broer en de prins, die in een rat en een hagedis zijn omgetoverd, bindt zij de strijd aan met de tovenaar.

Films & Zo

Kruistocht in Spijkerbroek
De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf helpt de kinderen de verschrikkelijke bergen te trotseren, infectieziekten te overwinnen en rovende ridders te bevechten. Langzaamaan begint Dolf zich te realiseren dat het echte gevaar niet schuilt achter de volgende bergtop,maar dat het gevaar in de kruistocht zelf zit. Dolf verdenkt de charismatische leider van de kruistocht, vader Anselmus, ervan hem in te zetten als een pion in zijn verschrikkelijke plannen…

Alladin
In het hart van een betoverde stad proberen een gewone jongen en zijn ondeugende aapje Abu om de vrijzinnige Prinses Jasmine uit handen van de boze tovenaar Jafar te redden. Aladdin’s leven verandert op slag wanneer hij over een wonderlamp wrijft, waaruit de vrolijke geest verschijnt die Aladdin kan veranderen in een echte prins. Maar Jafar en zijn grappenmakende papegaai Iago smachten óók naar de krachten van de lamp. Wil Aladdin hen verslaan en Jasmine’s hart veroveren, dan moet hij bewijzen dat hij in zijn hart een echte prins is!

Spellen

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over kruistochten.

Bordspel

ottomanen spel bord alhambra

Alhambra
In Alhambra willen de beste bouwmeesters uit Europa en de Arabische landen graag hun bouwkunsten tonen. Stel het knapste bouwteam samen en zorg dat er steeds voldoende passende valuta voorhanden is. Met uw hulp worden torens opgericht en tuinen aangelegd, paviljoenen en arcades gebouwd, harems en kamers ingericht. Wedijver mee met de bouw het Alhambra!

Voetspoor
Teamspel waarbij de leerlingen bijbelkennis opdoen. In ‘Voetspoor’ maak je een reis van Bethlehem naar Jeruzalem. Onderweg gebeurt er van alles.
Er moeten vragen beantwoord worden, situaties worden uitgebeeld en er
doen zich kansen voor. Op de levensloopvakken worden situaties uit het leven van Jezus extra belicht en komen specifieke eigenschappen naar
voren. Met onder meer een spelbord, spelfiguren, vragenkaarten,
kanskaarten en een zandloper.

Jaipur
Net als in Lost Cities is in Jaipur het centrale spelidee het maken van setjes
van dezelfde kleur. Er zijn kamelenkaarten en kaarten van zes
verschillende handelsgoederen. De spelers beginnen met vijf kaarten en
tussen hen in ligt de markt met vijf open kaarten.

ottomanen spel bord morgenland

Morgenland
In lang vervlogen tijden heerste een machtige sultan over het legendarische Morgenland. Zijn zetel was onaantastbaar door de vele magische artefacten die hij bezat. Maar rijk was hij niet: de fabelachtige schat, door zijn voorouders vergaard, was gestolen en werd sindsdien door vurige draken in grotten onder de stad bewaakt.

Uitjes

Tulip Museum
Gelegen in het hart van de Jordaan, in de buurt van diverse smaakvolle winkels, galleries en gezellige café’s, biedt het museum een levendige expositie toegewijd aan de tulp.

Museumpark Orientalis
Kom naar Museumpark Orientalis en reis door de wereld van de drie Heilige Boeken. In dit openluchtmuseum begint u bij de inleidende expositie “Toen God nog schreef” in het binnenmuseum, loop vervolgens door naar de dorpjes in het buitenmuseum. Dit is het Palestina van omstreeks 1900. Ruik de geuren in de Arabische soek, beleef de oudheid in de Romeinse straat en proef het versgebakken brood van de Bedoeïenen. Breng ook een bezoekje aan het Bedoeïenenkamp in de woestijn en ervaar de stilte of juist de bedrijvigheid van het kamp.

Wereldmuseum
Het vernieuwde Wereldmuseum Rotterdam heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met maar liefst 1.800 topstukken uit Azië, Oceanië, Amerika, het islamitisch cultuurgebied en Afrika. Alle kunstartikelen komen uit de eigen collectie. Het thema spiritualiteit is de rode draad van de presentatie. Naast het hoge informatieve gehalte vinden jong en oud amusement in film, dans, muziek en theater.