Samen op de wereld

Gespreksonderwerpen

In dit thema bespreken we het samenzijn van mensen. We kijken naar families in Nederland en in verschillende culturen. Hoe leven ze en waarom leven ze zo? Huisdieren horen er ook bij! De kerstdagen spelen een grote rol binnen dit thema. Hoe brengen jullie de feestdagen het liefst door? In hoeverre hoort daar religie bij? Welke waarden en normen vinden jullie belangrijk? Welke tradities wil je graag doorgeven? Welke juist niet?

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: wat kun je leren van andere culturen? Wat zou je in de vakantie kunnen doen dat eens heel anders is dan je normaal doet?

Boeken

Vriendschap is alles
Stine Jensen
Uitgeverij Kluitman

Prachtige non-fictie over vriendschap Vrienden en vriendinnen: de meeste kinderen hebben ze wel. We zouden niet zonder ze kunnen en willen, maar toch is vriendschap voor veel mensen iets vanzelfsprekends waar ze nooit over nadenken. Waarom hebben we eigenlijk vrienden? Wat voor soorten vrienden bestaan er allemaal, zijn er verschillen tussen jongens- en meisjesvrienden? En wat als je ze niet hebt? 

Een Kerstboom Vol Verhalen
Stef van Dijk en vele anderen
Uitgeverij Leopold

Dit boek is een bundel met kerstverhalen en kerstgedichten. Het is geschreven door verschillende auteurs en is bedoeld om voor te lezen. Voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar.

Ik Zie Lichtjes In Je Ogen

Ik zie lichtjes in je ogen
M. Hagen Uitgeverij van Goor

Een boek met gedichten over alledaagse dingen en fantasieën. Onderwerpen als jaloezie, angst, jarig zijn e.d. komen aan de orde. De gedichtjes zijn humoristisch en van pure eenvoud, maar zo raak geschreven dat je het allemaal voor je ziet. Jonge kinderen zullen heel veel herkennen.

Lees en weet - Op reis met Lot en Luuk. Over de wereld

Op reis met Lot en Luuk
Arend van Dam
Uitgeverij Zwijssen, Tilburg

De vader van Lot en Luuk gaat voor zijn werk op reis. Lot en Luuk missen hun vader erg. Hoe zal het met hem zijn? Soms krijgen ze bericht van papa en leren veel over andere landen. Een boek om samen te lezen.

Mijn super familie

Mijn super familie
Gwendoline Raisson
Uitgeverij Veldboeket Lektuur

Timo zou graag zijn stamboom willen tekenen. Maar zijn super familie is soms een beetje … ingewikkeld! Halfbroertjes en -zussen, neefjes en nichtjes van de andere kant van de aarde of die hun neus nog niet hebben laten zien, mini-ooms en een opa die de beste skiër van de hele wereld is … Maar die passen nooit allemaal samen in één boom! Ontdek Timo’s geniaal-logische bos, met overal verrassingen: optilklepjes, uitklapflappen, driedubbele bladzijden … Een boek vol gezellige drukte en plaatjes van een vrolijke familie die op iedere bladzijde groter wordt!

Prentenboeken

De piraten komen!
John Condon
ISBN    9789025773236

Snel, verstop je! De piraten komen eraan! Of toch niet? Tom kijkt altijd
uit over de zee, om te kijken of er misschien piraten onderweg zijn naar het dorp. Maar altijd als hij denkt dat hij iets ziet en alarm slaat, is er niets aan de hand. Iedereen in het dorp gelooft niets meer van Toms waarschuwingen. Maar wat als er straks echt piraten aankomen? John Condon schreef een grappig verhaal met een wel heel onverwachte twist aan het einde. Matt Hunt maakte hiervoor zijn illustraties, met verf, krijt, pennen én een computer!

Spellen

Hieronder volgen geweldige spelletjes voor de hele familie!

Qwirkle - Bordspel

Qwirkle is een geweldig leuk tactisch spel met vormen en kleuren, waarmee jong en oud het tegen elkaar op kunnen nemen! Het spel bestaat uit 108 houten blokjes met zes verschillende vormen in zes verschillende kleuren. De spelers proberen met de blokjes de meeste punten te scoren door rijen te maken met een gezamelijk kenmerk: of de kleur, of de vorm. Qwirkle is gemakkelijk te leren, maar je zult er snel achter komen dat je strategisch moet denken om te winnen!

Afbeeldingsresultaat voor mouthguard challenge


De Mouthguard Challenge is een superleuk spel voor familie en vrienden. Door de stukken in je mond te doen, worden simpele dingen zoals praten, blazen en drinken bijna onmogelijk. Speel dit leuke spel en lachen maar!

Genius  is een bordspel, ontwikkeld door Reiner Knizia, waarbij de spelers moeten proberen om zich zo evenwichtig mogelijk te ontwikkelen in de zes kleuren van het spel. De eindscore wordt namelijk bepaald door de kleur waarin men de minste punten heeft.

Afbeeldingsresultaat voor jenga

Jenga
Hoe stapel jij? Heb je een vaste hand en kun jij je zenuwen in bedwang houden tijdens dit spannende spel?
Pak om de beurt een blok uit één van de lagen en leg die bovenop de toren. Spanning, strategie en inzicht is nodig om de toren niet in jouw beurt te laten vallen.

Twister - Kinderspel

Twister: het spel waar iedereen van ondersteboven is!

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

In Breda staat reptielenhuis “De Aarde”. Hier worden niet alleen reptielen, maar ook amfibieën en geleedpotigen ondergebracht.  Ze hebben er allerlei soorten hagedissen, krokodilachtigen, slangen en schildpadden. Op de site kunt u de dierenverzorger vragen stellen over het houden van uw huisdieren en over de bewoners van het reptielenhuis.

Oyfo techniekmuseum

Techniek saai? Niet in het interactieve Techniekmuseum in Hengelo. Voor kleine bollebozen en nieuwsgierige
ouders gaat hier een wereld open. Glas graveren, een lichtbloem maken in verschillende kleuren, of een vlinder die rondvliegt op zonne-energie.


In Avonturia de Vogelkelder in Den Haag maken kinderen kennis met diersoorten zoals onder andere: reptielen, slangen, beverratten en schildpadden. Ga me op expeditie! Er zijn ook regelmatig creatieve en leerzame activiteiten te beleven. Kijk op de site voor meer informatie.

Afbeeldingsresultaat voor universiteitsmuseum utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht


Trek je labjas aan en kom experimenteren in het Jeugdlab, doe de Skelettentour of zoek naar vreemde beesten in het Rariteitenkabinet.

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste Science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  

Als interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering wil het Museon mensen inspireren om de wereld te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen.