+

Samen op de wereld / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

In dit thema bespreken we het samenzijn van mensen. We kijken naar families in Nederland en in verschillende culturen. Hoe leven ze en waarom leven ze zo? Huisdieren horen er ook bij! De kerstdagen spelen een grote rol binnen dit thema. Hoe brengt u de feestdagen het liefst door? En uw kinderen? In hoeverre hoort daar religie bij? Welke waarden en normen vindt u belangrijk? En uw kind? Welke tradities wilt u graag doorgeven aan uw kinderen? Welke juist niet? Hoe ziet uw favoriete vakantie eruit?

BIJBELVERHALEN

Genesis 37: 1-11 en 42: 1- 26 (Jozef droomt van sterren)
Matteus 2: 1-12 (Magiërs uit het oosten volgen een ster)
Genesis 15: 1-6(God belooft Abram een groot nageslacht)
Genesis 4: 1-16 (Broers: Kaïn & Abel)
Genesis 13: (Oom en neef: Abram en Lot)
Ruth 1: (Schoonzussen: Orpa en Ruth)
1 Samuel 19 (Goede vrienden: David en Jonatan)
Genesis 29: 14b-35 (Rachel en Lea)
Johannes 7: 1-13 (Jezus en zijn broers)
Genesis 3 (Slang verleidt Eva)
Numeri 22: 2-40 (Bileam en zijn ezelin)
Lucas 15: 1-7 (Het verloren schaap)
Lucas 1: 5- 25 en 57- 80 (De geboorte van Johannes)
Lucas 1: 26 – 56 (Aankondiging van de geboorte van Jezus)
Ruth 3 en 4 (Boas en Ruth)
Johannes 11:1-53 (Jezus en Lazarus)
Genesis 1: 14-19 (Schepping van het licht)
Mattheüs 25: 1-13 (Dwaze en slimme meisjes)
Jesaja 42: 1-9 (De vooraankondiging van de Messias)
Exodus 10: 21 – 23 (Plaag der duisternis)
Lucas 2: 1-21 (Geboorte van Jezus)
Genesis 3 (Bomen in het paradijs)
Lucas 19: 1- 10 (Zacheüs)
Mattheüs 2: (Op de vlucht voor Herodes)
Lucas 2: 21-40 (Jezus wordt toegewijd in de tempel)
Lucas 2: 41-52 (Jezus als twaalfjarige jongen in de tempel)

Boeken

 Een Kerstboom Vol Verhalen

Stef van Dijk en vele anderen

Uitgeverij Leopold, Amsterdam

Dit boek is een bundel met kerstverhalen en kerstgedichten. Het is geschreven door verschillende auteurs en is bedoeld om voor te lezen. Voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar.

 

 

 

Op reis met Lot en Luuk. Over de wereldOp reis met Lot en Luuk

Arend van Dam

Uitgeverij Zwijssen, Tilburg

De vader van Lot en Luuk gaat voor zijn werk op reis. Lot en Luuk missen hun vader erg. Hoe zal het met hem zijn? Soms krijgen ze bericht van papa en leren veel over andere landen. Een boek om samen te lezen.

 

 

 

 

Beroemde verhalen over schurken & superhelden

Beroemde verhalen over schurken & superhelden
Tony Bradman

Uitgeverij Zirkoon, Amsterdam

Waarin lijken Sinbad de zeeman, Ali Baba, Robin Hood, Hercules en Aladdin op elkaar? Het zijn allemaal heldhaftige mannen die echte avonturen meemaken. In dit boek worden tien beroemde verhalen verteld. De kleurenillustraties zijn grappig – en vaak net zo spannend als het verhaal.

Spellen

Bordspellen

We hebben niet veel spelen gevonden die specifiek aansluiten bij de thema’s van de middenbouw. Wel zijn er in het algemeen fantastische spelletjes te spelen en dus hebben we die hier voor u op een rij gezet!

Het Verboden EilandEen coöperatief spel waarbij je samen zo snel mogelijk de 4 schatten moet vinden voordat het eiland onder water loopt.

 

 

 

 

 

Het is een treinavontuur dat de speler dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen kaarten met verschillende types treinwagons, die het mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord-Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op bestemmingskaarten met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen.

 

 

River DragonsBouw bruggen en spring van de ene naar de andere plank om als eerste de Mekongrivier over te steken. Blokkeer je tegenstander, sping over hem heen of gebruik zijn planken om als eerste aan de overkant te zijn!

 

 

 

 

La BocaLa Boca, de beroemdste wijk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, werd vroeger bevolkt door vele Italiaanse immigranten. Het doel in La Boca is om creatieve skylines te creëren. In wisselende teams proberen de spelers skylines te bouwen die staan aangegeven op opdrachtenkaarten. Maar de spelers kunnen de skyline enkel vanuit hun gezichtspunt zien en de spelers zijn dus telkens aangewezen op de richtlijnen die de andere speler hen geeft. Zo moeten ze ervoor zorgen dat de juiste kleuren op de juiste plaats tevoorschijn komen en bovendien doen ze dit nog tegen de tijd. Des te sneller ze erin slagen de gebouwen op te richten, des te meer punten scoren ze. De speler met de meeste punten na een aantal ronden krijgt het applaus van het Argentijnse volk!

 

Knappe KoppenHet bordspel Knappe Koppen voor pientere kinderen. Een educatief bordspel gericht op het zelfvertrouwen van het kind. Knappe Koppen is een bordspel voor ouders die graag samen met hun kind leren. De ontwikkeling van het kind staat centraal en wordt spelenderwijs gestimuleerd. Kinderen hoeven niet te slagen in hun opdrachten, bij Knappe Koppen draait het om het proberen!

Wat een kabaal komt er uit de stallen! Een luister- en geheugenspel. Boer Teun is zeer verbaasd, de dieren hebben gekke bui en hebben zich verstopt!
Spits je oren en ontdek waar ieder dier verstopt zit, wie kan als eerste alle dieren vinden?

QwirkleQwirkle is een geweldig leuk tactisch spel met vormen en kleuren, waarmee jong en oud het tegen elkaar op kunnen nemen! Het spel bestaat uit 108 houten blokjes met zes verschillende vormen in zes verschillende kleuren. De spelers proberen met de blokjes de meeste punten te scoren door rijen te maken met een gezamelijk kenmerk: of de kleur, of de vorm. Qwirkle is gemakkelijk te leren, maar je zult er snel achter komen dat je strategisch moet denken om te winnen!

 

 

 

Genius is een bordspel, ontwikkeld door Reiner Knizia, waarbij de spelers moeten proberen om zich zo evenwichtig mogelijk te ontwikkelen in de zes kleuren van het spel. De eindscore wordt namelijk bepaald door de kleur waarin men de minste punten heeft.

 

 

Dokter BibberJij bent de dokter die de patiënt gaat verlossen van zijn pijn. Maar wees voorzichtig, want de patiënt is erg gevoelig! Nú met grappige geluidseffecten zoals niezen, kwaken en blaffen.

 

 

 

Twister

Twister: het spel waar iedereen van ondersteboven is!

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Reptielenhuis De AardeIn Breda staat reptielenhuis “De Aarde”. Hier worden niet alleen reptielen, maar ook amfibieën en geleedpotigen ondergebracht.  Ze hebben er allerlei soorten hagedissen, krokodilachtigen, slangen en schildpadden. Op de site kunt u de dierenverzorger vragen stellen over het houden van uw huisdieren en over de bewoners van het reptielenhuis.

 

 

 

 

In Avonturia de Vogelkelder in Den Haag maken kinderen kennis met diersoorten zoals onder andere: reptielen, slangen, beverratten en schildpadden. Ga me op expeditie! Er zijn ook regelmatig creatieve en leerzame activiteiten te beleven. Kijk op de site voor meer informatie.

 

 

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

 

 

 

natuurmuseumIn het natuurmuseum in Nijmegen maken u en uw kinderen interactief kennis met natuur en landschap. Er zijn tentoonstellingen en er is een ruimte verzameling dieren, planten en stenen. Regelmatig worden doe-activiteiten en speurtochten georganiseerd, houd de site in de gaten!

In Rotterdam staat het Natuurhistorisch, een kijk- en beleef stadmuseum waar natuur centraal staat. De collecties zijn wisselend, maar laten je keer op keer verwonderen over de natuur.

 

Omniversum is een grootbeeldfilmtheater: dat is een film kijken op enorm groot formaat! Regelmatig zijn er docufilms over de mens, dier en natuur. Houd de agenda in de gaten.

 

 

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/

het begin museum sonnenborghSonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden. >http://www.sonnenborgh.nl/

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar). >http://www.planetron.nl/