Schatten van de aarde

Gespreksonderwerpen

In dit thema hebben we het over de schatten van de aarde. Hierin hebben we het over de geologie; over vulkanen, eilanden, gebergten en gesteenten. We bespreken de kringloop van steen, van lava tot berg tot lava…. Steen en zand staan in dit thema centraal met daarbij de dieren en planten die in die aarde leven. Maar we hebben het ook over persoonlijke schatten, over wat we belangrijk vinden in het leven. Schatten kunnen kostbaar zijn, dus geld is ook een onderwerp van gesprek. Wat vindt u zo mooi aan onze aarde? Wat zijn uw persoonlijke schatten? En wat vindt uw kind? Heeft uw kind een spaarpot? Waar wordt voor gespaard? Waar spaart u zelf voor?

Boeken

Handboek voor wildplukkertjes
Erik Bakker en Ellen van den Broek
Fontaine uitgevers

Wist je dat je van rozenbottels jeukpoeder kunt maken? En van zeesla vissenvoer?Al eens zelf chocopasta gemaakt? Madeliefjes en paardenbloemen zijn heerlijk in de sla en brandnetels gaan natuurlijk in de heksensoep!

Schatten van de natuur
Dan Green
Uitgeverij Gottmer

Duik onder de aardkorst met deze prachtige encyclopedie over (edel)stenen, fossielen, mineralen, schelpen en nog meer moois.

Large Cover Image

Schatten zoeken
Hilde Vandermeeren, Peter-Paul Rauwerda
Uitgeverij De eenhoorn

Senne krijgt een schatpieper. Daarmee kun je onderzoeken of er iets van metaal in de grond zit. Papa gaat er onmiddellijk mee aan de slag. Senne mag nooit zonder papa die schatpieper gebruiken. Toch gaat hij stilletjes naar het land van de boer. Zijn buurmeisje Gonnie probeert hem ervan te weerhouden te graven. Senne is niet blij met haar aanwezigheid, maar haar argumenten zetten hem wel aan het denken…

Wereldberoemde verhalen - Reis naar het middelpunt van de aarde

Naar het middelpunt der aarde
Jules Verne
Uitgeverij Solo

Axel is de neef en leerling van professor Otto Lidenbrock, een geoloog. Per ongeluk ontcijferd hij een geheime code. In die code staat hoe het middelpunt van de aarde bereikt kan worden. De professor, Axel en gids Hans reizen via een vulkaan naar het middelpunt. Het wordt een spannende tocht.

Van oerknal tot robot

Van oerknal tot robot
Marc ter Horst
Uitgeverij Gottmer

In dit boek staat één belangrijke vraag centraal: Hoe is alles begonnen? In totaal worden er 38 beginnen genoemd in het boek, waaronder ook het begin van…. jou!

Bordspellen

We hebben een aantal bordspellen gevonden die specifiek aansluiten bij het thema ‘Schatten van de Aarde.’

Ravensburger Doolhof


Doolhof

Telkens veranderen de gangen; het lijkt wel of het spookt. De schat lag net nog daar! Dit spel doolhof lijkt wel betoverd. Wie weet ondanks die betovering toch de geheimzinnige voorwerpen en schatten te vinden? Een geestig spel vol verrassingen.

Bakong

Wie verzamelt de meeste edelstenen, en brengt ze veilig terug door de jungle naar `t basiskamp?

Incan Gold

Welke speler heeft na 5 ronden de meeste schatten, en is niet te vroeg uit de Inca tempel gerend? Engelse gebruiksaanwijzing.

Doolhof – De jacht op de schat

Een labyrintkaart wordt uitgelegd en razendsnel kijk je hoeveel schatten er
te bereiken zijn. Wie roept als eerste het juiste aantal?

Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland is een coöperatief spel waarbij je samen zo snel mogelijk de 4 schatten moet vinden voordat het eiland onder water loopt.

Ravensburger Labyrinthe kaartspel - pocketspel

Labyrinthe
Door de kaarten aan elkaar te leggen ontstaat een doolhof die steeds weer verandert. Het doel is de doolhof kaart zo aan te leggen dat er wegen ontstaan die twee dezelfde schatten (schatkisten, draken, spoken, enz.) in het doolhof met elkaar verbinden. Wie dat lukt, wint een kaart. De speler die aan het eind de meeste kaarten heeft, wint het spel!

Schattenjacht - Kinderspel

Schattenjacht

Het spel Schattenjacht daagt je uit om binnen de tijd de schat te vinden! Één team verstopt de schat en het andere team probeert de schat te vinden. Met behulp van de detector ga je eerst op zoek naar de verborgen sleutels. De detector duidt steeds aan of je in de buurt bent of niet. Sleutels gevonden? Steek de sleutels in de detector en ga op zoek naar de échte schat. Haast je wel, want de tijd dringt! Kan jij de schat vinden?

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Het kristalmuseum
In dit museum te Borculo gaat de bezoeker miljoenen jaren terug in de tijd door het bewonderen van de meest mooie fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen. In het Kristalmuseum is ook een winkel en galerie. Laat je inspireren!

De Oude Aarde Giethoorn

De Oude Aarde
Ontdek de schoonheid van moeder natuur in Giethoorn. De mooiste edelstenen, mineralen en fossielen zijn sinds 1969 verzameld in het museum. Door de vele ontdekkingsreizen van René Boissevain (de oprichter van het museum) is het museum gevuld met unieke collectie. Ontdek de wonderlijke vormen, schitterende kleuren en stenen waarvan je niet kon dromen dat ze bestonden…

Museum

Geologisch Museum Hofland
Dit museum streeft ernaar om de bezoekers op een toegankelijke, maar wetenschappelijk verantwoorde manier, inzicht te geven in de bouw en geschiedenis van de aarde. Voor elke leeftijdscategorie valt er wel wat interessants te ontdekken. Wij nodigen daarom iedereen uit kennis te komen maken met mineralen, gesteenten en fossielen.

het begin museum naturalis

Naturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis!

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.

Image

De Bastei
De Bastei is een centrum voor natuur en cultuurhistorie, gelegen te Nijmegen. Er zijn tentoonstellingen en er is een ruime verzameling dieren, planten en stenen. Regelmatig worden doe-activiteiten en speurtochten georganiseerd, houd de site in de gaten!

Natuurhistorisch museum
In Rotterdam staat het Natuurhistorisch museum, een kijk- en beleef stadsmuseum waar natuur centraal staat. De collecties zijn wisselend, maar laten je keer op keer verwonderen over de natuur.

Bijbelverhalen

Jozua 6: (Val van Jericho)
Genesis 19: 1-29 (Sodom en Gomorra)
Openbaring 11: 1-14 (Een aardbeving)
Lucas 1 (Aankondiging van de geboorte van Johannes en Jezus)
Genesis 7, 8 en 9 (De ark strandt op bergen)
Exodus 19 en 20 (Tien geboden gekregen op berg Sinaï, ook Horeb genoemd)
Mattheüs 5 t/m 8 (Bergrede)
Marcus 15: 16-39 (Heuvel Golgotha)
Handelingen 1:1-14 (Hemelvaart bij Olijfberg)
1 Koningen 18 (Elia op de Karmel)
Daniël 2 (Nebukadnessars droom)
Mattheüs 2: (De wijzen uit het oosten)
1 Samuel 17: 1-50 (David en Goliath)
Jozua 8 (Verovering op Ai)
Genesis 28: 10-22 (Jakob bij Betel)
Numeri 14 en 15 (40 Jaar als straf wonen in de woestijn)
Mattheüs 13: 18-23 (Gelijkenis van de zaaier)
Mattheüs 13: 24-32 (Gelijkenissen met zaden)
Jona 4 en evt. 3 (Wonderboom)
Lucas 15: 8-10 (Vrouw met de verloren Penning)
Johannes 2: 13-22 (Tempelreiniging)
Lucas 19: 11-28 (Gelijkenis van de koning en de drachmen)
Mattheüs 20: 1- 16 (De arbeiders in de wijngaard)