+

Schatten van de aarde / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

In dit thema hebben we het over de schatten van de aarde. Hierin hebben we het over de geologie; over vulkanen, eilanden, gebergten en gesteenten. We bespreken de kringloop van steen, van lava tot berg tot lava…. Steen en zand staan in dit thema centraal met daarbij de dieren en planten die in die aarde leven. Maar we hebben het ook over persoonlijke schatten, over wat we belangrijk vinden in het leven. Schatten kunnen kostbaar zijn, dus geld is ook een onderwerp van gesprek. Wat vindt u zo mooi aan onze aarde? Wat zijn uw persoonlijke schatten? En wat vindt uw kind? Heeft uw kind een spaarpot? Waar wordt voor gespaard? Waar spaart u zelf voor?

 

BIJBELVERHALEN

Jozua 6: (Val van Jericho)
Genesis 19: 1-29 (Sodom en Gomorra)
Openbaring 11: 1-14 (Een aardbeving)
Lucas 1 (Aankondiging van de geboorte van Johannes en Jezus)
Genesis 7, 8 en 9 (De ark strandt op bergen)
Exodus 19 en 20 (Tien geboden gekregen op berg Sinaï, ook Horeb genoemd)
Mattheüs 5 t/m 8 (Bergrede)
Marcus 15: 16-39 (Heuvel Golgotha)
Handelingen 1:1-14 (Hemelvaart bij Olijfberg)
1 Koningen 18 (Elia op de Karmel)
Daniël 2 (Nebukadnessars droom)
Mattheüs 2: (De wijzen uit het oosten)
1 Samuel 17: 1-50 (David en Goliath)
Jozua 8 (Verovering op Ai)
Genesis 28: 10-22 (Jakob bij Betel)
Numeri 14 en 15 (40 Jaar als straf wonen in de woestijn)
Mattheüs 13: 18-23 (Gelijkenis van de zaaier)
Mattheüs 13: 24-32 (Gelijkenissen met zaden)
Jona 4 en evt. 3 (Wonderboom)
Lucas 15: 8-10 (Vrouw met de verloren Penning)
Johannes 2: 13-22 (Tempelreiniging)
Lucas 19: 11-28 (Gelijkenis van de koning en de drachmen)
Mattheüs 20: 1- 16 (De arbeiders in de wijngaard)

Boeken

Reis naar het middelpunt van de aarde, Jules Verne Jules Verne: reis naar het middelpunt van de aarde

Jules Verne

Uitgeverij Solo, Bilthoven

Axel is de neef en leerling van professor Otto Lidenbrock, een geoloog. Per ongeluk ontcijferd hij een geheime code. In die code staat hoe het middelpunt van de aarde bereikt kan worden. De professor, Axel en gids Hans reizen via een vulkaan naar het middelpunt. Het wordt een spannende tocht.

‘Arin en het volk van de hunebedbouwers’ is een vijfdelige stripboekenserie met een verhaal dat zich afspeelt in de prehistorie. In ieder boek staat een historisch feit of een legende centraal. De boeken zijn eenvoudig te lezen en de tekeningen, gemaakt door de Nederlandse cartoonisten Frans Le Roux en Roelof Wijtsma, zijn zeer illustratief en gedetailleerd. Vanaf ongeveer 9 jaar.

Het grote wie wat waar wandboek van oerknal tot nu

Het grote wie wat waar wandboek van oerknal tot nu
Christopher Lloyd

Uitgeverij Moon, Amsterdam

Dit boek is eigenlijk een grote poster, waarop de hele geschiedenis van oerknal tot vandaag de dag prachtig geïllustreerd is.

 

 

Large Cover Image

Schatten zoeken

Hilde Vandermeeren, Peter-Paul Rauwerda

Uitgeverij De eenhoorn, Wielsbeke

Senne krijgt een schatpieper. Daarmee kun je onderzoeken of er iets van metaal in de grond zit. Papa gaat er onmiddellijk mee aan de slag. Senne mag nooit zonder papa die schatpieper gebruiken. Toch gaat hij stilletjes naar het land van de boer. Zijn buurmeisje Gonnie probeert hem ervan te weerhouden te graven. Senne is niet blij met haar aanwezigheid, maar haar argumenten zetten hem wel aan het denken. Leuk, ongemeen verhaal op AVI 5 niveau, geïllustreerd met kleurige aquareltekeningen. Het verhaal is met Senne als ik-persoon geschreven, waarbij het iets (eigen)wijzere buurmeisje op een leuke manier de rol van het gezond verstand inhoud geeft. De verhouding tussen de alwetende vader en de zoon die zijn vader aardig door heeft, geven een humoristisch tintje aan het verhaal. De illustraties zijn grappig en veelzeggend. Vanaf ca. 7 jaar.

Spellen

Bordspellen

We hebben niet veel spelen gevonden die specifiek aansluiten bij de thema’s van de middenbouw. Wel zijn er in het algemeen fantastische spelletjes te spelen en dus hebben we die hier voor u op een rij gezet!

Het Verboden EilandEen coöperatief spel waarbij je samen zo snel mogelijk de 4 schatten moet vinden voordat het eiland onder water loopt.

 

 

 

 

 

Het is een treinavontuur dat de speler dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen kaarten met verschillende types treinwagons, die het mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord-Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op bestemmingskaarten met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen.

 

 

River DragonsBouw bruggen en spring van de ene naar de andere plank om als eerste de Mekongrivier over te steken. Blokkeer je tegenstander, sping over hem heen of gebruik zijn planken om als eerste aan de overkant te zijn!

 

 

 

 

La BocaLa Boca, de beroemdste wijk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, werd vroeger bevolkt door vele Italiaanse immigranten. Het doel in La Boca is om creatieve skylines te creëren. In wisselende teams proberen de spelers skylines te bouwen die staan aangegeven op opdrachtenkaarten. Maar de spelers kunnen de skyline enkel vanuit hun gezichtspunt zien en de spelers zijn dus telkens aangewezen op de richtlijnen die de andere speler hen geeft. Zo moeten ze ervoor zorgen dat de juiste kleuren op de juiste plaats tevoorschijn komen en bovendien doen ze dit nog tegen de tijd. Des te sneller ze erin slagen de gebouwen op te richten, des te meer punten scoren ze. De speler met de meeste punten na een aantal ronden krijgt het applaus van het Argentijnse volk!

 

Knappe KoppenHet bordspel Knappe Koppen voor pientere kinderen. Een educatief bordspel gericht op het zelfvertrouwen van het kind. Knappe Koppen is een bordspel voor ouders die graag samen met hun kind leren. De ontwikkeling van het kind staat centraal en wordt spelenderwijs gestimuleerd. Kinderen hoeven niet te slagen in hun opdrachten, bij Knappe Koppen draait het om het proberen!

Wat een kabaal komt er uit de stallen! Een luister- en geheugenspel. Boer Teun is zeer verbaasd, de dieren hebben gekke bui en hebben zich verstopt!
Spits je oren en ontdek waar ieder dier verstopt zit, wie kan als eerste alle dieren vinden?

 

QwirkleQwirkle is een geweldig leuk tactisch spel met vormen en kleuren, waarmee jong en oud het tegen elkaar op kunnen nemen! Het spel bestaat uit 108 houten blokjes met zes verschillende vormen in zes verschillende kleuren. De spelers proberen met de blokjes de meeste punten te scoren door rijen te maken met een gezamelijk kenmerk: of de kleur, of de vorm. Qwirkle is gemakkelijk te leren, maar je zult er snel achter komen dat je strategisch moet denken om te winnen!

 

 

 

Genius is een bordspel, ontwikkeld door Reiner Knizia, waarbij de spelers moeten proberen om zich zo evenwichtig mogelijk te ontwikkelen in de zes kleuren van het spel. De eindscore wordt namelijk bepaald door de kleur waarin men de minste punten heeft.

 

 

Dokter BibberJij bent de dokter die de patiënt gaat verlossen van zijn pijn. Maar wees voorzichtig, want de patiënt is erg gevoelig! Nú met grappige geluidseffecten zoals niezen, kwaken en blaffen.

 

 

 

Twister

Twister: het spel waar iedereen van ondersteboven is!

 

 

 

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Kristalmuseum

In Borculo staat het Kristalmuseum. Hier gaat de bezoeker miljoenen jaren terug in de tijd door het bewonderen van de meest mooie fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen. In het Kristalmuseum is ook een winkel en galerie. Laat je inspireren!

 

 

Archeologisch Museum West Drenthe

In het Archeologisch Centrum West Drenthe kun je zien hoe de eerste bewoners in Drenthe leefden. Hier kun je zien hoe rendierjagers leefden en hoe het leven van de eerste boer eruit zag.

 

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

 

 

 

natuurmuseum

Natuurmuseum

In het natuurmuseum in Nijmegen maken u en uw kinderen interactief kennis met natuur en landschap. Er zijn tentoonstellingen en er is een ruimte verzameling dieren, planten en stenen. Regelmatig worden doe-activiteiten en speurtochten georganiseerd, houd de site in de gaten!

Natuurhistorisch

In Rotterdam staat het Natuurhistorisch, een kijk- en beleef stadmuseum waar natuur centraal staat. De collecties zijn wisselend, maar laten je keer op keer verwonderen over de natuur.

 

 

 

Omniversum

Het Omniversum is een grootbeeldfilmtheater: dat is een film kijken op enorm groot formaat! Regelmatig zijn er docufilms over de mens, dier en natuur. Houd de agenda in de gaten.

 

 

het begin museum sonnenborghSonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden. >http://www.sonnenborgh.nl/

 

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar). >http://www.planetron.nl/