+

Van ridders tot ruimtevaart / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

In dit thema met de naam “Van ridders tot ruimtevaart”, hebben we het over het dagelijks leven van mensen door de geschiedenis heen. We leggen hierbij het accent op de Middeleeuwen. We hebben het over kastelen en boerderijen en over hoe steden ontstonden. We hebben het ook over vervoersmiddelen door de tijd heen: zelfs over ruimteschepen. Technische ontwikkelingen volg elkaar snel op. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Welke dingen zijn daar anders dan nu? Hoe ziet uw ideale stad eruit? Welke gemeenschapsgebouwen zoals scholen, kerken en bibliotheken zijn daar en waarom? Hoe denkt uw kind erover?

Boeken

Kruistocht in Spijkerbroek

Thea Beckman

Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam

Dolf is vrijwilliger voor het testen van een tijdmachine. Helaas krijgt de tijdmachine pech en belandt Dolf in de dertiende eeuw in zuidwest Duitsland. Daar loopt hij mee in de kruistocht voor kinderen, die naar Jeruzalem trekt. Onderweg treedt hij op als beschermer en redder. Vanaf ongeveer 9 jaar.

 

Large Cover ImageDe ruiter in het woud

Hans Petermeijer, Iris Boter, Anneriek van Heugten

Uitgeverij Delubas: Drunen

Maarten leeft in de middeleeuwen. Hij woont met zijn moeder in het Noorderwoud. Als hij daar naar kruiden en paddestoelen op zoek is, ontdekt hij een loslopend paard en een gewonde ruiter. Dat is voor hem het begin van een spannend avontuur, waarin hij een heel belangrijke rol zal gaan spelen, omdat hij een brief naar de hertog moet gaan brengen. Dit boek is deel van een serie ‘Samenleesboeken’*, waarvan de andere delen achter in het boek kort beschreven worden. Ook staan er tips over hoe het samen lezen in zijn werk gaat. Er wordt gebruik gemaakt van twee lettergroottes en twee leesniveaus, AVI-M5 en AVI-M6. Van tijd tot tijd, wordt aan de lezer(s) een vraag gesteld, die vooral de fantasie moet prikkelen, want concrete antwoorden worden niet aangereikt. Het verhaal kent een open einde. De illustraties zijn eenvoudige, ingekleurde lijntekeningen die veelal over beide pagina’s verdeeld zijn en het verhaal prachtig ondersteunen. Een spannend verhaal, dat zeker veel (samen)leesplezier zal opleveren. Vanaf ca. 8 jaar.

 

Large Cover ImageBijna gezoend

Concept en samenstelling: Jeugd en Poëzie … et al.

Uitgeverij DiVers, Amsterdam

Vierde Gouden Flits-bundel, ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Vlaamse Poëziestichtingen, bestaande uit: Kinderen en Poezië uit Drunen, Doe Maar Dicht Maar uit Groningen en Jeugd en Poëzie uit Merchtem. In dit boekje staan de beste gedichten, waaronder de Gouden, Zilveren en Bronzen Flits. De gedichten staan oplopend in leeftijd in de uitgave, van 6 tot en met 18 jaar. Kleine alledaagse zaken, maar ook oorlog en dood, vormen onderwerpen voor deze gedichten. Opvallend is het hoge niveau van de poëzie. Het boekje is verzorgd uitgegeven op vrij dun, glanzend papier in overwegend rode en gouden kleuren. De illustraties zijn overwegend abstract. Een inhoudsopgave en paginering ontbreken.De omslag is in bont rode en witte kleuren. Geschikt vanaf 6 tot ca. 18 jaar.

Spellen

Bordspellen

We hebben niet veel spelen gevonden die specifiek aansluiten bij de thema’s van de middenbouw. Wel zijn er in het algemeen fantastische spelletjes te spelen en dus hebben we die hier voor u op een rij gezet!

Het Verboden EilandEen coöperatief spel waarbij je samen zo snel mogelijk de 4 schatten moet vinden voordat het eiland onder water loopt.

 

 

 

 

 

Het is een treinavontuur dat de speler dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen kaarten met verschillende types treinwagons, die het mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord-Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op bestemmingskaarten met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen.

 

 

River DragonsBouw bruggen en spring van de ene naar de andere plank om als eerste de Mekongrivier over te steken. Blokkeer je tegenstander, sping over hem heen of gebruik zijn planken om als eerste aan de overkant te zijn!

 

 

 

 

La BocaLa Boca, de beroemdste wijk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, werd vroeger bevolkt door vele Italiaanse immigranten. Het doel in La Boca is om creatieve skylines te creëren. In wisselende teams proberen de spelers skylines te bouwen die staan aangegeven op opdrachtenkaarten. Maar de spelers kunnen de skyline enkel vanuit hun gezichtspunt zien en de spelers zijn dus telkens aangewezen op de richtlijnen die de andere speler hen geeft. Zo moeten ze ervoor zorgen dat de juiste kleuren op de juiste plaats tevoorschijn komen en bovendien doen ze dit nog tegen de tijd. Des te sneller ze erin slagen de gebouwen op te richten, des te meer punten scoren ze. De speler met de meeste punten na een aantal ronden krijgt het applaus van het Argentijnse volk!

 

Knappe KoppenHet bordspel Knappe Koppen voor pientere kinderen. Een educatief bordspel gericht op het zelfvertrouwen van het kind. Knappe Koppen is een bordspel voor ouders die graag samen met hun kind leren. De ontwikkeling van het kind staat centraal en wordt spelenderwijs gestimuleerd. Kinderen hoeven niet te slagen in hun opdrachten, bij Knappe Koppen draait het om het proberen!

Wat een kabaal komt er uit de stallen! Een luister- en geheugenspel. Boer Teun is zeer verbaasd, de dieren hebben gekke bui en hebben zich verstopt!
Spits je oren en ontdek waar ieder dier verstopt zit, wie kan als eerste alle dieren vinden?

QwirkleQwirkle is een geweldig leuk tactisch spel met vormen en kleuren, waarmee jong en oud het tegen elkaar op kunnen nemen! Het spel bestaat uit 108 houten blokjes met zes verschillende vormen in zes verschillende kleuren. De spelers proberen met de blokjes de meeste punten te scoren door rijen te maken met een gezamelijk kenmerk: of de kleur, of de vorm. Qwirkle is gemakkelijk te leren, maar je zult er snel achter komen dat je strategisch moet denken om te winnen!

 

 

 

Genius is een bordspel, ontwikkeld door Reiner Knizia, waarbij de spelers moeten proberen om zich zo evenwichtig mogelijk te ontwikkelen in de zes kleuren van het spel. De eindscore wordt namelijk bepaald door de kleur waarin men de minste punten heeft.

 

 

Dokter BibberJij bent de dokter die de patiënt gaat verlossen van zijn pijn. Maar wees voorzichtig, want de patiënt is erg gevoelig! Nú met grappige geluidseffecten zoals niezen, kwaken en blaffen.

 

 

 

Twister

Twister: het spel waar iedereen van ondersteboven is!

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Archeon

Zwerf in het Archeon lekker lang door de prehistorie… zoals die er van af 8000 jaar geleden uitzag. Bezoek het kamp van de jagers verzamelaars. Via de eerste boeren loopt u verder door het park en komt u uit bij het hunebed uit de trechterbekercultuur. U kunt zien wat er veranderde na de steentijd. U kunt rondwandelen door de prehistorie, maar onder begeleiding van een prehistoriër zijn er zwerftochten met activiteiten. Na de prehistorie volgen de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen…

 

Slot Loevestein

Tegenwoordig is Slot Loevestijn het een museum met een rijke geschiedenis. Het slot is rond 1360 in opdracht gebouwd door ridder Van Horne. Het deed dienst als woonhuis. Later werd het een gevangenis. Het bekende verhaal van Hugo de Groot speelt zich hier af. Hugo de Groot, pionier van het volkenrecht, is namelijk ontsnapt in een boekenkist. Op de site leest u er veel meer informatie over.

Ridderspektakel

Het Middeleeuws Ridderspektakel laat het leven van een ridder uit de middeleeuwen zien met indrukwekkende riddertoernooien, oude ambachten worden gedemonstreerd en er is een middeleeuwse markt. Kijk op de site voor de standplaats en data.

 

 

 

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

 

 

 

natuurmuseum

Natuurmuseum

In het natuurmuseum in Nijmegen maken u en uw kinderen interactief kennis met natuur en landschap. Er zijn tentoonstellingen en er is een ruimte verzameling dieren, planten en stenen. Regelmatig worden doe-activiteiten en speurtochten georganiseerd, houd de site in de gaten!

Natuurhistorisch

In Rotterdam staat het Natuurhistorisch, een kijk- en beleef stadmuseum waar natuur centraal staat. De collecties zijn wisselend, maar laten je keer op keer verwonderen over de natuur.

 

 

 

Omniversum

Het Omniversum is een grootbeeldfilmtheater: dat is een film kijken op enorm groot formaat! Regelmatig zijn er docufilms over de mens, dier en natuur. Houd de agenda in de gaten.

 

 

het begin museum sonnenborghSonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden. >http://www.sonnenborgh.nl/

 

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar). >http://www.planetron.nl/