Vikingen

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Vikingen en de Middeleeuwen in Nederland. Over hun komst naar Nederland en hun tochten over de wereld, over hun geloof in meerdere goden, over Scandinavië nu en de verschillen en overeenkomsten met Nederland, over vissen en naaldbomen. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen? Welke reizen heeft u gemaakt? En uw kind? Wat heeft dat met u gedaan en met uw kind? Vindt u reizen belangrijk? Welke reizen zou u met uw kind willen maken en andersom?

Boeken

Noorse mythen
De magische wereld van Odin, Thor en Loki
Kevin Crossley-Holland
Lemniscaat uitgeverij

De goden van de Vikingen komen tot leven in deze meeslepende, magische mythen. Lees over Odin met zijn ene oog, Thor en zijn machtige hamer en Loki de roodharige, listige bedrieger. Margaretha van Andel weet de taal van Kevin Crossley-Holland, waar de listen doorheen sijpelen, de goden in bulderen en het bloed vanaf druipt, weergaloos in het Nederlands te vangen. En de duistere illustraties vol spanning en schaduwen van Jeffrey Alan Love slepen je mee in de vreemde wereld van oude magie, reuzen, dwergen en monsters. Huiver en geniet!

vikingen boek wodans oog

Wodans oog
Kerkwijk, H. van

Hervertelling van de godenverhalen rond Wodan.

vikingen boek

De Vikingen
John Malam

In de relatief korte periode van 800 tot 1100 heeft het volk der Vikingen of Noormannen nadrukkelijk een stempel op Europa en delen van Azië gezet. Afkomstig uit Noorwegen, Denemarken en Zweden veroverden of beïnvloedden zij als krijgers, handelaren of boeren grote gedeeltes van Groot-Brittannië en Ierland en vestigden zich blijvend op IJsland en in Normandië.

vikingen boek ronja roversdochter

Ronja de roversdochter
Lindgren, Astrid

De roversfamilies Mattis en Borka zijn al eeuwenlang elkaars aartsvijanden. De respectievelijke dochter Ronja en zoon Birk wensen die traditie niet voort te zetten. Ze redden elkaars leven, verklaren zich broer en zus en verspelen daardoor (tijdelijk) de ouderlijke liefde. Door hun vasthoudendheid en overtuiging brengen ze de families tot elkaar.

De Vikingen Zijn Terug!
Theresa Breslin

Thomas kan, dankzij een stukje tijdmantel van de Droommeester in zijn dromen door de tijd reizen, in zijn eigen droom komen en deze naar zijn hand zetten. Tijdens een excursie naar een vestingstad, die vroeger door vikingen aangevallen werd, beleeft Thomas tegelijkertijd een vikingdroom. Omdat Thomas geen verhaallijn in zijn droom brengt, dreigt deze terecht te komen in zijn werkelijke leven. Met hulp van de Droommeester en het vikingtoneelstuk van school worden droom en werkelijkheid weer op hun plaats gezet.

Films & Zo

vikingen film wickie

Wickie de Viking
Wickie is een zeer slimme en vriendelijke Viking jongen met roodblond haar. Hij woont met zijn moeder Ylva en zijn vader Halvar in het Noorse Vikingdorp Flake, waar Halvar bekend staat als de koppigste Vikingleider aller tijden.

Op een dag wordt het dorp overvallen door een bende piraten. De genadeloze overvallers, onder leiding van Vreselijke Sven, plunderen het dorp en beroven de dorpsbewoners van hun dierbaarste bezit: hun kinderen! Alleen Wickie weet te ontsnappen…

Wickies vader Halvar en de andere Vikings uit Flake willen de kinderen redden en hijsen meteen de zeilen. Gelukkig weet Wickie net op tijd stiekem de boot in te klimmen… Ze varen de piraten achterna in een wervelend avontuur!

vikingen film ronja roversdochter

Ronja de roversdochter
Klassieke Zweedse jeugdfilm uit 1984, naar het bekende boek van Astrid Lindgren. Ronja is de elfjarige dochter van roverhoofdman Matt. Zij sluit vriendschap met de zoon van de roverhoofdman Bonka, die de aartsvijand is van haar vader.

Bordspel

vikingen bord spel Keltis

Keltis
Een oude Keltische wijsheid zegt, dat ieder mens zijn levenswandel in het negatieve begint, en zich langzaam een weg baant naar het positieve, dat uiteindelijk zal overheersen. De spelers gebruiken getallenkaarten om hun pionnen zover mogelijk over gekleurde stenen levenspaden te verplaatsen. Daarbij moeten de series kaarten voor elk afzonderlijk pad oplopen of aflopen. Men kan ook kaarten afleggen, maar die zijn dan beschikbaar voor de anderen. Hoe verder een pion is verplaatst, hoe meer punten deze aan het einde van het spel oplevert.

Risk-Vikings
Kun jij de schepen veilig uit de storm loodsen?

vikingen bord spel schotten totten

Schotten-Totten
Tussen twee naburige dorpen in Schotland wordt in een groene schapenweide de grens gescheiden door grensstenen. ‘s Winters is alles bedekt met sneeuw, maar als de dooi in het voorjaar zijn intrede doet, blijken de stenen niet meer op hun oorspronkelijke plaats te staan.

woeste vikingen bord spel vikingen

Woeste Vikingen
De woeste Vikingen keren trots met hun rijke buit naar het Vikingdorp terug. Maar lieve help; de gevaarlijke piraat Lars en zijn angstwekkende bemanning liggen al op de loer. Nu gaat het erom dat alle dappere Noormannen snel de buitgemaakte schatten verdelen en in veiligheid brengen. Maar alleen wie de meeste bijpassende wapenrustingskaarten biedt, krijgt de edelstenen van een schip. Het doel van het spel is om uiteindelijk de waardevolste edelstenen te bezitten.

Uitjes

Maritiem & Jutters Museum
Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Texel en de zee. Ontdek de bijzondere band tussen deze twee in het Maritiem & Jutters Museum. Luister naar oude verhalen, duik diep in de zee en brei een visnet.

Het leven van de Texelaars ging vroeger niet over rozen. Ze waren vaak straatarm en liepen bij nacht en ontij langs de branding, op zoek naar gratis hout. Zo kwamen ze warm en goedkoop de winter door. Dit jutten, op het strand aangespoeld materiaal zoeken, is inmiddels verboden. Maar in het Maritiem & Jutters Museum vertelt een Texelse jutter nog iedere dag over zijn belevenissen. En in de Jutterij liggen de meest wonderlijke dingen, die ooit op het Texelse strand aanspoelden.

vikingen museum archeon

Archeon
Het Archeon in Alphen aan den Rijn is een wereld vol geschiedenis. Bezoekers kunnen zien hoe er in vroegere tijden geleefd werd. En je kunt zelf mee doen aan allerlei activiteiten, zoals zwaardvechten, kalligraferen en boogschieten!

vikingen museum dorestad wereldstad

Dorestad
Dorestad, kooplieden, handwerkers, schippers, Vikingen …
Dorestad was een van de belangrijkste handelscentra van Europa. In Museum Dorestad wordt de geschiedenis van de fameuze handelsplaats Dorestad getoond aan de hand van voorwerpen die in Wijk bij Duurstede zijn gevonden.
Museum Dorestad laat geschiedenis leven!

De Heksenwaag
Museum De Heksenwaag in Oudewater toont hoe heksen vervolgd werden in de Middeleeuwen. Vrouwen die van hekserij verdacht werden, werden op de Waag in het Utrechtse dorp terecht gesteld. Voor kinderen is er een poppentheater aanwezig.

vikingen museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu.

vikingen museum kasteel muiderslot

Muiderslot
Trots en fier steekt het kasteel overal bovenuit: het Muiderslot in Muiden! Dit prachtige kasteel ontvangt al bijna 125 jaar gastvrij haar bezoekers. Het is een prachtig middeleeuws kasteel, gebouwd in 1285 in opdracht van bouwheer Floris V. Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen in het kasteel vertellen de geschiedenis van het leven op het kasteel in de Gouden Eeuw.

Bijbelverhalen

Mattheüs 8: 23-27(Storm op het meer)
Mattheüs 4: 12-25(Jezus roept zijn decipelen)
Vergelijk Mattheüs 1 en 2 met Lucas 1 en 2
Exodus 1 (Israel is een ongenode gast)
Exodus 2: 1-22(Geboorte en vlucht van Mozes)
Mattheüs 2(Reizen ten tijde van Jezus’ geboorte)
Mattheüs 7: 1-14(Gedeelte uit de bergrede)
Genesis 1 t/m 3(Scheppingsverhaal en zondeval)
Exodus 3(Mozes wordt geroepen)
Openbaring 22: 6-21 (Het slot van de Bijbel)
Mattheüs 8: 5-13(De genezing van een slaaf)
Mattheüs 6: 1-18(Het Onze Vader)
Exodus 7: 8-29(De eerste plagen)
Mattheüs 4: 12-25(Jezus roept zijn leerlingen)
Mattheüs 14: 13-21(Wonderbaarlijke spijziging)
Genesis 2: 4b-25 (De schepping van bomen)
Mattheüs 1 en 2 (Op zoek naar de Kerstboom)
Mattheüs 5 (Bergrede)
Exodus 20: 1-21 (De tien geboden)
Mattheüs 4: 1-11 (De verzoeking)
Mattheüs 3 (Johannes doopt Jezus)
Mattheüs 14: 1-14 (De dood van Johannes de Doper)