Weer en water

Gespreksonderwerpen

In het thema “Weer en water”  bekijken we weerberichten en zien we verschillen in het weer binnen ons eigen land. We kijken naar wolken en naar neerslag in de kringloop van het water. Ook kijken we hoe hard de wind kan blazen. Verder bestuderen we welke dieren en planten er in en rond het water leven zoals de spons. We kijken naar water en wind en hoe ze energie kunnen opleveren. Niet alle planten kunnen overal groeien. Sommige planten doen het heel goed in een warm land zoals de sinaasappelboom. Daar maken we ook sap van. Als kritische consumenten bekijken we verschillende producten. Wat is van goede kwaliteit en wat niet? Is het duur of juist goedkoop?

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Hoe lang zou een regendruppel op jullie raam al onderweg zijn? Hoeveel kilometer heeft hij afgelegd? Is het altijd een druppel gebleven? Waarom is de zee zout? Zijn er andere dieren in zout als in zoet water? Zou je in het water kunnen leven? Wat zou je leuk vinden? Wat zou je missen?

Boeken

De kleine kapitein
Paul Biegel
Uitgeverij Gottmer

De kleine kapitein bouwt helemaal zelf een boot van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Hij doopt zijn schip de Nooitlek en begint samen met de drie verstekelingen Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje aan een lange, gevaarlijke reis naar het eiland van Groot en Groei. Daar kun je in één nacht groot worden… Toch?

Waterkoorts

Waterkoorts
Mary Heylema
Uitgeverij Querido

Tijn en zijn vriend Elton willen helden worden. Net als de man uit de film die met een krokodil vecht en mensen uit het water redt. Maar daarvoor moeten de jongens eerst leren zwemmen. Samen natuurlijk, je weet nooit hoe groot krokodillen in het echt zijn. Elton vindt zwemles geweldig, maar bij Tijn lukt het minder goed. Het zwembadwater stinkt, zijn vingers rimpelen gek en onder water raakt hij de weg kwijt. Tijn is bang dat hij nooit verder komt dan badje twee. Kan hij dan wel een held worden?

Het weer
Suzan Boshouwers
Uitgeverij Calvis

We leven in een wonderlijke wereld. Soms is het zonnig en warm, dan weer is er regen en wind, of koude en sneeuw. En al dat weer hebben we nodig om te leven op de aarde. We zouden niet zonder kunnen. De belangrijkste elementen die het weer maken, zijn de zon, het water en de wind. En dit alles wordt haarfijn uitgelegd in dit boek.

20.000 mijlen onder zee

20.000 mijlen onder zee
Jules Verne
Uitgeverij Solo

De oceanen worden geteisterd door een verschrikkelijk monster dat tegen zonsondergang plotseling opduikt en zich te goed doet aan de schepen en hun bemanning. Een goede reden voor de bekende diepzeegeleerde professor Aronnax om op zoek te gaan naar dit geheimzinnige en kwaadaardige dier. Samen met zijn helper Conseil stapt hij aan boord bij zeeman Ned Land. Maar al snel wordt hun boot tot zinken gebracht door het monster. Dan ontdekken Arronnax en zijn mannen de bron van het kwaad: een fanatieke geleerde met een mysterieuze duikboot. Maar dat is niet alles; ze krijgen ook te maken met kannibalen, oorlogsschepen en angstaanjagend grote inktvissen!

Large Cover Image

Mr Finney en de wereld op zijn kop
Laurentien van Oranje
Uitgeverij Querido

Het gezapige leventje van Mr Finney en vriend Slak wordt verstoord door Pinky Pepper, een knalroze vliegend wezentje dat over de wereld ‘glimpst’. Op haar SuperBiBi laat ze foto’s zien van plekken die zij niet  kennen:  een bos, woestijn, besneeuwde bergen, zee, stad, een vlag op de bodem van de zee. Nieuwsgierig  geworden  gaat Mr   Finney op reis, ontmoet andere dieren en ontdekt dat de wereld niet overal mooi is. Door  goed te  luisteren en   vragen te stellen leert hij steeds meer, ook dat oplossingen vaak voor de hand liggen.  Heerlijk  voorleesboek vanaf ca. 5 jaar.

Spellen

Bordspellen
Dit keer een aantal bordspellen met daarnaast allemaal leuke waterspelletjes voor thuis:

Gekke Guppies Bordspel

Gekke Guppies Bordspel
Een vrolijk zoek- en behendigheidsspel voor het hele gezin.

Happie haai

Een spannend spel voor kinderen. Hengel snel je vissen binnen, maar kijk uit voor de haai die je ieder moment kan bijten!

Geef het water door
De kinderen hebben allemaal een beker (van plastic of van papier) met water. Ze staan in een rij achter elkaar. Het kind vooraan in de rij blijft vooruit kijken en giet zijn of haar beker naar achteren leeg. Het kind daarachter moet dit water opvangen in zijn of haar beker en doet vervolgens hetzelfde.

Het knikkertenenspel
Vul twee of meerdere teilen met water en leg er een heleboel knikkers in. Je kunt er stoelen voorzetten zodat de kinderen zitten en hun voeten in de teil hebben. Je legt een theedoek naast elke teil. Het kind dat binnen 1 minuut de meeste knikkers met zijn of haar tenen uit de teil kan halen en op de theedoek legt heeft gewonnen.

Flessenvoetbal
Elk kind gaat voor een met water gevulde plastic frisdrankfles staan. De kinderen kunnen in een cirkel staan of als je met twee kinderen bent tegenover elkaar. Met een voetbal moeten ze elkaars fles om zien te krijgen en natuurlijk moeten ze voorkomen dat hun eigen fles omgaat. Als jouw fles om is gevallen, ben je af.

Touwtjespringen met water
Twee kinderen draaien een groot springtouw. De andere kinderen die ‘in moeten springen’ doen dit met een plastic beker water (tot de rand toe gevuld) in hun hand. Elke kind moet 3 keer springen. Wie het meeste water in zijn of haar beker over heeft, is de winnaar.

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Sea Life

Sea Life Scheveningen
Sea life Scheveningen laat je de onderwaterwereld zien. Ze hebben er zeesterren, haaien, roggen en allerlei vissen in prachtige aquaria. Op vaste tijden worden de vissen gevoerd. Hier leer je alles over het leven in de zee.

Nederlands Watermuseum 
In dit museum in Arnhem kun je alles over water leren. Het is een echt doe-museum, waar kinderen van alles over het riool, dijkbeheer, grondwater en drinkwater kunnen zien en ontdekken.

Zeeaquarium
In Bergen aan Zee staat een groot zeeaquarium. Het is opgedeeld in vier zones, naar het leefgebied van het zeeleven. Zo is er een koude zone, een gematigde, een tropische zone en een amazone gebied. Er zijn van allerlei soorten vissen en kreeften, krabben, anemonen en haaien!

VR-parachutesprong in het Waterliniemuseum

Waterlinie
In het nieuwe museumgebouw kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. En mocht je er nog geen genoeg van hebben dan kun je binnenin het museum met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Afbeeldingsresultaat voor fries scheepvaart museum sneek

Het Fries Scheepvaart Museum
In dit museum staat de geschiedenis van de Friese scheepvaart centraal. Maar ook de historie van de stad Sneek en omgeving komen in het museum ruimschoots aan bod. Het gaat dus niet alleen over skûtsjesilen, de Sneekweek en de Friese zeemacht, maar ook over de Elfstedentocht of over de Sneker Waterpoort. En er is ook een prachtige verzameling zilver te zien. Er is een gezellig museumcafé en voor de kinderen is er een spannend Kindermuseum. Zo is er voor iedereen wel wat te beleven!

Zuiderzee Museum Enkhuizen
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt.