Wie ben ik?

Gespreksonderwerpen

Het eerste thema van het jaar begint bij het begin: de schepping van God. Hoe heeft God alles gemaakt? Als we naar de wereld kijken, kunnen we verschillende brillen opzetten, zoals die van de Bijbel, van een poëet of een wetenschapper. In dit thema gaan we door deze drie brillen kijken naar de schepping. In dit thema “Wie ben ik” kijken we ook naar ons lijf. We kijken goed naar onszelf en onze onderliggende ‘eigen’ aardigheden. Hoe nemen we eigenlijk waar? Alle zintuigen komen aan bod: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Ook gaan we het hebben over ziek en gezond zijn. Voedsel speelt hierin een belangrijke rol, we hebben het over gezond eten en de spijsvertering. Op welke manier zorgt u goed voor uw lijf? Wat eet en drinkt u graag? En uw kinderen? Hoe zorgt u voor een goede weerstand en hoe blijft u fit? Wat vindt u belangrijk voor uw kinderen? Wat is uw favoriete zintuig en waarom? Wat zijn uw eigen aairdigheden? Wat kunt u heel goed? Wat vindt u typische goede eigenschappen van uw kind?

Boeken

Zo voel ik mij
Pierre Winters
Uitgeverij Clavis

Informatieve prentenboeken voor kinderen die álles willen weten. Wil jij alles weten over gevoelens? Waar komen emoties vandaan? Wat hebben je hersenen en je zintuigen daarmee te maken? En is het erg als je af en toe boos of verdrietig bent? In dit boek lees je welke gevoelens er allemaal zijn en welke rol ze spelen in je leven. Je vindt ook een leuke strip, uitdagende vraagjes, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

De allerbeste neuzen, oren, ogen


De allerbeste neuzen
Helen Rundgren
Uitgeverij Biblion

Veel dieren vinden dat ze de beste neus van de wereld hebben. Of de beste oren, of de beste ogen. Maar wie heeft nou gelijk? Misschien hangt het ervan af wie je bent. En wát je wilt ruiken, horen of zien!In dit kleurrijke boek strijden dieren met elkaar over wie het beste reukvermogen, zicht en gehoor heeft. Met leuke feitjes en speelse illustraties

Willewete - Zo werkt mijn lichaam

Zo werkt mijn lichaam
Pierre Winters
Uitgeverij Clavis Bvba

Dit informatieve prentenboek vertelt op een speelse manier wat kinderen graag willen weten. In het boek lees je over het lichaam, je leert waarom er haren op je huid zitten en ontdekt meer over de werking van hersenen. Daarnaast bevat het boek een knutselopdracht en een quiz.

Klein maar dapper

Klein maar dapper
B. Heesen
Uitgeverij Damon, Budel

Klein maar dapper is in eerste instantie een bundel verhalen die kinderen (maar ook volwassenen) prikkelt tot nadenken over fundamentele vragen. De karakters in de verhalen van klein maar dapper worden geboeid door het anders denken, het classificeren van de dingen , het uitvinden van woorden en het spelen met taal. Zonder er erg in te hebben treft de lezer – of dat nu een volwassene of een kind is – zichzelf in gedachten aan, in verwondering. Hoe snel zijn gedachten? Wat is omkeerbaar en wat niet? Is het mogelijk om een nieuw betekenisvol woord uit te vinden? Hoe komt het dat een deel van mij iets wil en een ander deel iets anders? Wat kan wel en wat kan niet geteld worden? Kunnen we beloond worden voor het feit dat we geboren zijn? Waarom vergen we dingen die we willen onthouden en herinneren we de dingen waar we niet om geven of die we willen vergen?

Het grote Waarom boek

Elisabeth Ferte
Uitgeverij Holland

Waarom is de lucht blauw?Hoe ademt een baby in zijn moeders buik? Wanneer begint de toekomst?
Wie heeft het wc papier uitgevonden? Wat is een wereldwonder?
Dit boek geeft antwoord op meer dan 200 vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van grote levensvragen tot kleine eigenaardigheden: het dagelijks leven, de natuur, de werking van het lichaam, kunst, techniek, geloof en dood.

Prentenboeken

Pokko heeft een trommel
Matthew Forsythe
ISBN 9789462914506

Dynamisch en rijk geïllustreerd stapelverhaal – Over samen muziek
maken en je eigen ritme volgen – De droge humor in dit prentenboek doet
kinderen en volwassenen gniffelen.

Een grappig prentenboek over muziek en doorzettingsvermogen. Pokko woont met haar rustige ouders in een rustige paddenstoel in een rustig bos. Alles verandert als Pokko een trommel
krijgt. Pokko’s ouders worden gek van haar getrommel en haar vader
stuurt haar naar buiten. Als Pokko eerst zachtjes, maar dan steeds
luider begint te spelen, wordt ze al snel gevolgd door een lange stoet
dieren die muziek spelen of van muziek houden.

Spellen

Bordspellen

We hebben een aantal leerzame spellen gevonden die specifiek aansluiten bij het thema ‘Wie ben ik?’

Knappe Koppen - Mijn Lichaam

Knappe koppen: mijn lichaam

Een leerzaam spel met allemaal uitdagende vragen. Leuk voor de ouders om met het kind samen te spelen.

Body IQ_compleet

Body IQ

Iedere ouder wil gezonde kinderen. Door Body IQ met hun kinderen te spelen, vergroten de ouders de kennis van hun kinderen over het menselijk lichaam, leren zij hen gezond te denken. Het spel bevat mooie afbeeldingen en is door de manier van vraag en antwoord, niet alleen leerzaam maar zeker ook leuk om te spelen! Ook voor volwassen!

Deze versie bestaat uit 480 vragen in 12 categorieën.

Het doel van het spel is kinderen de kans te geven te leren hoe fantastisch hun lichaam is, hen een brede kennis bij te brengen over hun lichaam en hun te leren gezond te denken.

Het speelbord is bijna levensgroot. Er is ook een variant met een speelbord.

Echt een aanrader voor kinderen van alle leeftijden. 

Menselijk lichaam kwartet

Kwartet is het leukste kaartspel voor de hele familie.

Op de kaarten staan de mooiste plaatjes en leukste weetjes.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat je moet plassen wanneer je water hoort?Match Menselijk lichaam

Skelet, spieren, organen, zintuigen, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering. Wat hoort bij elkaar?

Dit spelletje is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar.

Online spelletjes 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

muziem

MuZIEum
In het muZIEum in Nijmegen kun je ervaren hoe het is om blind te zijn. Je andere zintuigen, zoals je gehoor en tastzin worden extra geprikkeld! Ook kun je een ‘blinde’ rondleiding krijgen. Een uitstapje dat de moeite waard is als je wilt weten hoe het voelt om blind te zijn.

CORPUS logo

Corpus
Corpusin Oegstgeest is een attractie voor het menselijk lichaam. Hier lijkt het alsof je in jezelf staat! Maak een reis door de mens. Bekijk het niet van buiten, maar juist van binnen.

Afbeeldingsresultaat voor Natuurmonumenten


Natuurmonumenten
Op deze site van Natuurmonumenten vindt u allemaal leuke speeltips voor buiten:

het begin museum enemo

Nemo
NEMO is het grootste Science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.

Kijk en Luistermuseum


Kijk en Luistermuseum 
Het Kijk en Luistermuseum is de schatkamer van Bennekom. Alle zintuigen worden geprikkeld bij een bezoek aan dit veelzijdige museum. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Museon
Als interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie wil museon het mensen inspireren om de wereld te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen.

Bijbelverhalen

Exodus 2 (Mozes als kind en jongeman)
Jozua 1 (Jozua wordt leider)
Genesis 1 en 2 (De schepping)
Genesis 3 (De zondeval)
Exodus 2 (geboorte Mozes)
Jozua 6 (Val van Jericho)
Exodus 2:23 – 3 (Mozes wordt door God geroepen)
Exodus 4: 1-23 (Mozes krijgt hulp van Aaron)
Exodus 12: 1- 42 (De uittocht, Pesach)
Matteus 26:17-35 (Laatste avondmaal)
Exodus 7-12 (Plagen)
Exodus 16 (Manna)
Numeri 21: 4-9 (Giftige slangen)
Jozua 5: 10-12 (Geen manna meer)
Exodus 28 (priesterkleding)
Genesis 39: (Jozef en Potifars vrouw)
Rechters 14 (Simsons raadsel)
Rechters 6 (Gideon krijgt een teken van God)