+

Wie ben ik? / Tips voor thuis

 

Gespreksonderwerpen

Het eerste thema van het jaar begint bij het begin: de schepping van God. Hoe heeft God alles gemaakt? Als we naar de wereld kijken, kunnen we verschillende brillen opzetten, zoals die van de Bijbel, van een poëet of een wetenschapper. In dit thema gaan we door deze drie brillen kijken naar de schepping. In dit thema “Wie ben ik” kijken we ook naar ons lijf. We kijken goed naar onszelf en onze onderliggende ‘eigen’ aardigheden. Hoe nemen we eigenlijk waar? Alle zintuigen komen aan bod: horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Ook gaan we het hebben over ziek en gezond zijn. Voedsel speelt hierin een belangrijke rol, we hebben het over gezond eten en de spijsvertering. Op welke manier zorgt u goed voor uw lijf? Wat eet en drinkt u graag? En uw kinderen? Hoe zorgt u voor een goede weerstand en hoe blijft u fit? Wat vindt u belangrijk voor uw kinderen? Wat is uw favoriete zintuig en waarom? Wat zijn uw eigen aairdigheden? Wat kunt u heel goed? Wat vindt u typische goede eigenschappen van uw kind?

Bijbelverhalen

Exodus 2 (Mozes als kind en jongeman)
Jozua 1 (Jozua wordt leider)
Genesis 1 en 2 (De schepping)
Genesis 3 (De zondeval)
Exodus 2 (geboorte Mozes)
Jozua 6 (Val van Jericho)
Exodus 2:23 – 3 (Mozes wordt door God geroepen)
Exodus 4: 1-23 (Mozes krijgt hulp van Aaron)
Exodus 12: 1- 42 (De uittocht, Pesach)
Matteus 26:17-35 (Laatste avondmaal)
Exodus 7-12 (Plagen)
Exodus 16 (Manna)
Numeri 21: 4-9 (Giftige slangen)
Jozua 5: 10-12 (Geen manna meer)
Exodus 28 (priesterkleding)
Genesis 39: (Jozef en Potifars vrouw)
Rechters 14 (Simsons raadsel)
Rechters 6 (Gideon krijgt een teken van God)

Boeken

 Reus is ziek

Frank Smulders, Leo Timmers

Uitgeverij Zwijssen, Tilburg

Reus heeft pijn in zijn neus. En zijn buik. Wie helpt reus?

 

 

 

 Klein maar dapper

B. Heesen

Uitgeverij Damon, Budel

Klein maar dapper is in eerste instantie een bundel verhalen die kinderen (maar ook volwassenen) prikkelt tot nadenken over fundamentele vragen. Door de toevoeging van verwerkingsvragen en toelichtingen is dit boek tevens te gebruiken als een methode die een verband legt tussen de natuurlijke kinderlijke interesse in verschillende levensvragen en het belang van het beter denken en communiceren. De karakters in de verhalen van klein maar dapper worden geboeid door het anders denken, het classificeren van de dingen , het uitvinden van woorden en het spelen met taal. Zonder er erg in te hebben treft de lezer – of dat nu een volwassene of een kind is – zichzelf in gedachten aan, in verwondering. Hoe snel zijn gedachten? Wat is omkeerbaar en wat niet? Is het mogelijk om een nieuw betekenisvol woord uit te vinden? Hoe komt het dat een deel van mij iets wil en een ander deel iets anders? Wat kan wel en wat kan niet geteld worden? Kunnen we beloond worden voor het feit dat we geboren zijn? Waarom vergen we dingen die we willen onthouden en herinneren we de dingen waar we niet om geven of die we willen vergen?

 

CharlotteDematons_Nederland_molenNederland
Charlotte Dematons

Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam

Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden – historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen. Maar ook wat
ons land zo eigen maakt: van pensionada’s in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert…

 

Spellen

Bordspellen

We hebben niet veel spelen gevonden die specifiek aansluiten bij de thema’s van de middenbouw. Wel zijn er in het algemeen fantastische spelletjes te spelen en dus hebben we die hier voor u op een rij gezet!

Body IQ_compleetBody IQ

Body IQleert je alles over het menselijk lichaam en hoe je het gezond houdt. Het spel bevat mooie afbeeldingen en is door de manier van vraag en antwoord, niet alleen leerzaam maar zeker ook leuk om te spelen! Ook voor volwassen! Deze versie bestaat uit 480 vragen in 12 categorieën. Het doel van het spel is kinderen te leren hoe fantastisch hun lichaam is, hoe het allemaal in elkaar zit en hoe je gezond leeft. Het speelbord is bijna levensgroot. Er is ook een variant met een speelbord. 

Match Menselijk lichaamMatch Menselijk lichaam

Skelet, spieren, organen, zintuigen, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering. Wat hoort bij elkaar?

 

 

 

Het is een treinavontuur dat de speler dwars door Amerika voert. Spelers verzamelen kaarten met verschillende types treinwagons, die het mogelijk maken een claim te doen gelden op treinroutes tussen de steden van Noord-Amerika. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze winnen. Bijkomende punten kunnen gescoord worden door twee verafgelegen steden op bestemmingskaarten met elkaar te verbinden, of door de langste routeverbinding aan te leggen.

 

 

 

Genius is een bordspel, ontwikkeld door Reiner Knizia, waarbij de spelers moeten proberen om zich zo evenwichtig mogelijk te ontwikkelen in de zes kleuren van het spel. De eindscore wordt namelijk bepaald door de kleur waarin men de minste punten heeft.

 

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

muziemIn het muZIEum in Nijmegen kun je ervaren hoe het is om blind te zijn. Je andere zintuigen, zoals je gehoor en tastzin worden extra geprikkeld! Ook kun je een ‘blinde’ rondleiding krijgen. Een uitstapje dat de moeite waard is als je wilt weten hoe het voelt om blind te zijn.

 

Logo CORPUSCorpus in Oesgeest is een attractie voor het menselijk lichaam. Hier lijkt het alsof je in jezelf staat! Maak een reis door de mens. Bekijk het niet van buiten, maar juist van binnen.

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

 

Het Kijk en Luistermuseum in Bennekom heeft een collectie van mechanische muziekinstrumenten. Ook kan dit museum je veel leren over de historie van de Veluwe.

 

 

 

natuurmuseum-nijmegenIn het natuurmuseum in Nijmegen maken u en uw kinderen interactief kennis met natuur en landschap. Er zijn tentoonstellingen en er is een ruimte verzameling dieren, planten en stenen. Regelmatig worden doe-activiteiten en speurtochten georganiseerd, houd de site in de gaten!

In Rotterdam staat het Natuurhistorisch, een kijk- en beleef stadmuseum waar natuur centraal staat. De collecties zijn wisselend, maar laten je keer op keer verwonderen over de natuur.

 

 

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/

het begin museum sonnenborghSonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden. >http://www.sonnenborgh.nl/

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar). >http://www.planetron.nl/