+

Winter / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de winter en de veranderende temperatuur en de effecten daarvan op het leven om ons heen. We kleden ons anders en hoe doen dieren dat eigenlijk in de winter? Er zijn plekken op aarde waar het altijd koud is: de polen. En er zijn plekken waar het juist altijd warm is, rond de evenaar. We hebben het over de begrippen smelten en vriezen.

En waar is de zon in dit seizoen? We vieren veel feesten, zoals Sinterklaas, Kerstmis en andere lichtfeesten en natuurlijk Oud & Nieuw. Dat is meteen een leuk gespreksonderwerp: Wat was uw favoriete feest en waarom?

Bij elk thema behandelen we een beroep en deze keer is dat het ene jaar de brandweer die ook met warm en koud te maken heeft en het andere jaar de dokter, want in de winter zijn we vaker ziek dan in de zomer.

Wat is uw favoriete werelddeel? Is het er warm of koud? En als u een eigen werelddeel mocht bedenken? Welke dieren zouden er leven, wat is de temperatuur? Is dat het hele jaar hetzelfde? En wat vindt uw kind?

Boeken

Stella, ster van de sneeuw

Gay, Marie-Louise
Uitgeverij; Van Goor, Amsterdam

Sam heeft nog nooit sneeuw gezien. Hij stelt er daarom een heleboel vragen over aan zijn oudere zus Stella. Hij wil o.a. weten of sneeuwpoppen ook eten, waarom zijn mond rook maakt als hij praat en hoeveel sneeuwvlokjes er in een sneeuwbal zitten. Overal heeft Stella een toepasselijk antwoord op. Grappig, fantasierijk boek dat ingaat op de vele kleutervragen rondom de winter.

 

Een ijsbeer in de tropen
Hans de Beer
Uitgeverij: Meander/ 4 windstreken

Een kleine ijsbeer drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld. Hij komt in een land waar alles groen is. Hij ziet er planten en bloemen en ontmoet vreemde dieren. Wat een avontuur! Toch wil hij graag weer terug naar huis. Zijn nieuwe vriend Hippo het nijlpaard weet daar wel iets op… Een zonnig ijsberen-verhaal.

 

 

 

 

Een lichtje in de nacht
Coby Hol
Uitgeverij: De Eenhoorn

Dit prentenboek voor de oudste peuters en de jongste kleuters vertelt op een fantasievolle wijze hoe het vroeger ‘s nachts altijd pikdonker was. De dieren vroegen aan de zon om ook ‘s nachts te schijnen. Maar de zon zei dat ze dat niet kon omdat ze dan aan de andere kant van de aarde moest zijn. Maar ze beloofde wel voor een oplossing te zorgen. Dat bleek de maan te zijn. Maar omdat de dieren toen de zon niet bedankten, wordt de maan nu voortdurend groter en kleiner. En af en toe verdwijnt ze nog eens voor een nacht!

 

Spellen

Bordspellen

Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.

Op de ijsschots proberen 4 kleine dieren hun iglo terug te winnen. Maar kijk uit: de ijsbrug staat op instorten. We moeten samenwerken.

 

 

Sinds een paar dagen wordt de stilte in de jungle steeds weer verstoord door het lawaai van schrille claxons, gierende banden en knarsende remmen! Dat is vast weer een wedstrijd van de jungletaxi’s. De spelers moeten proberen om
heel veel dieren te verzamelen en met de routekaartjes een zo lang mogelijk traject voor de eigen taxi te leggen. Maar om de routekaartjes te bemachtigen, moeten zij eerst in spannende duels winnen van hun tegenspelers.

 

Het kleine spookje Leopold is ondeugend en heeft alle schatten verstopt! Op het prachtige slot is echter een nieuwe familie gaan wonen, en Leopold vindt ze eigenlijk best aardig. Het spookje wil de schatten voor het eerst van zijn spookachtige leven gaan delen! Wie vindt als eerste de meeste sleutels en daarmee de mooiste schatten?! Het Verborgen Sleutel spel van Haba is een mysterieus verstopspel!

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Deze sites raden wij aan:

Logo LiLaLand

Uitjes

Rijksmuseum Volkenkunde bewaart de mooiste voorwerpen van over de hele wereld. Het museum is één van de oudste volkenkundige musea ter wereld en bestaat al 175 jaar! En in al die jaren verzamelde Rijksmuseum Volkenkunde al meer dan 240.000 voorwerpen, zoals een Indianentooi en een ijsberenbontbroek. De meest uiteenlopende voorwerpen, met allemaal hun eigen verhaal. Van magische Indonesische krissen tot zeldzame oude foto’s van Australische Aboriginals.

 

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  >http://www.e-nemo.nl/

 

 

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. >http://www.museon.nl/

het begin museum naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis! >http://www.naturalis.nl/

het begin museum sonnenborghSonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden. >http://www.sonnenborgh.nl/

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar). >http://www.planetron.nl/